Forsker vil sikre tidligere indsats mod leddegigt

Det kan være svært og tidskrævende at stille diagnosen leddegigt, da ømme led kan have mange andre årsager. Samtidig er det forskelligt, hvordan symptomerne på leddegigt viser sig. Nu vil en dansk forsker med støtte fra Gigtforeningen finde frem til, hvordan man kan opnå hurtigere udredning og dermed tidligere behandling af sygdommen.

Hvert år får ca. 1.300 mennesker i Danmark diagnosen leddegigt. Det svarer til 3-4 om dagen.

Det er vigtigt, at man som nydiagnosticeret leddegigtpatient kommer i behandling så hurtigt som muligt. Den betændelse, der opstår i leddene, kan nemlig i løbet af få måneder medføre varige skader, hvis den ikke slås ned med medicin.

Problemet er bare, at diagnosen kan være svær at stille, hvis man ikke er specialist i gigtsygdomme, fortæller lektor Annette de Thurah fra Reumatologisk Afdeling U på Aarhus Universitetshospital. Hun har modtaget 100.000 kroner fra Gigtforeningen til et projekt, som skal afdække de faktorer, der er med til at trække udredningen i langdrag.

Symptomerne kan snyde

"Det er meget forskelligt, hvordan de første symptomer på leddegigt viser sig. Hos nogle patienter kommer de pludseligt og med stor voldsomhed, mange hævede led og stærke smerter. Men andre oplever et mere snigende forløb. Hos dem udvikler symptomerne sig mere gradvist og kan være svære for den praktiserende læge at fortolke. Der kan jo være mange andre årsager til ømme led end netop leddegigt," fortæller Annette de Thurah.

"Derudover kan man ikke altid stole på blodprøverne – du kan godt have leddegigt, selvom dine blodprøver er negative."

Ideelt set skal diagnosen stilles inden for tre måneder. Men ofte går der op til et halvt år eller mere. Det kan betyde permanente led-ødelæggelser, nedsat funktion og forringet livskvalitet.

Registre, interviews og spørgeskemaer

I Danmark har vi gennem mange år opbygget omfattende sundhedsregistre, som kan give oplysninger om tusindvis af patientforløb. Ved at dykke ned i dem kan vi forhåbentlig finde frem til de svage punkter og faldgruber, som er årsagen til den lange udredning,” fortæller hun.

"Samtidig er det vores mål at styrke samarbejdet mellem de praktiserende læger og reumatologerne på hospitalerne, så patienterne bliver henvist til en specialist i tide. Derfor vil vi som en del af projektet også interviewe en række praktiserende læger og gennemføre spørgeskemaundersøgelser, som kan gøre os klogere på, hvordan kommunikationen kan forbedres – til gavn for patienterne."

Projektet forventes afsluttet i september 2022.

Fakta om leddegigt


Leddegigt opstår, fordi immunsystemet ’misforstår’ sin opgave: I stedet for at koncentrere sig om at angribe udefrakommende fjender som f.eks. virus og bakterier, begynder det også at angribe kroppens egne celler, og der opstår betændelse i leddene.

Publiceret 03.07.2019