Behandling af urinsyregigt og podagra

Urinsyregigt er en inflammatorisk gigtsygdom, der i langt de fleste tilfælde kan behandles meget effektivt, men to patienter med de samme symptomer kan have behov for forskellige behandlinger. Når lægen ordinerer behandlingen, sker det på baggrund af en individuel vurdering og det samlede sygdomsbillede.

Forudsætningen for en effektiv behandling er, at du får forebyggende medicin og eventuelt også foretager visse ændringer i din livsstil. Den medicinske behandling af urinsyregigt er livslang. Den er vigtig, fordi den forebygger varige ledskader og andre komplikationer.

Har du lige fået diagnosen urinsyregigt? Besøg vores univers 'Ny med gigt'

Behandling ved akutte anfald

Ved akutte anfald handler det først og fremmest om at dulme smerterne og stoppe anfaldet. Det kan gøres på følgende måder:

Kuldebehandling

En pose med is indpakket i et frottéhåndklæde kan lindre smerterne og dæmpe hævelsen. Behandlingen må dog højst vare 20 minutter, og den må ikke resultere i forfrysninger.

Gigtmedicin

Herudover bruges i mange tilfælde almindelig gigtmedicin, f.eks. midler i NSAID-gruppen. Disse lægemidler lindrer smerterne og formindsker hævelsen. Læs mere om NSAID.

Binyrebarkhormon

Det kan også være nødvendigt at bekæmpe hævelsen med indsprøjtning af binyrebarkhormon – i meget svære tilfælde gives binyrebarkhormon som tabletter. Læs mere om binyrebarkhormon.

Colchicin/Kolkicin

Colchicin/Kolkicin Kolkicintabletter er også meget effektive til behandling af akutte anfald af urinsyregigt. Man vil oftest anbefale 1-3 tabletter à 0,5 mg dagligt efter lægens anvisninger. Pillerne er på recept. Læs mere om colchicin.

Aflastning

I behandlingsperioden bør de berørte led aflastes for at mindske smerterne.

Forebyggende behandling

Hvis du efter flere anfald har fået stillet diagnosen urinsyregigt, vil du formentlig blive tilbudt en forebyggende behandling. Den medicinske behandling skal sænke urinsyreniveauet i blodet.

Allopurinol

Et stof som allopurinol bruges ofte. Allopurinol hæmmer dannelsen af urinsyre, men behandlingen kan i de første måneder fremprovokere nye anfald. Årsagen er, at stoffet får blodets indhold af urinsyre til at falde. Det kan frigøre den urinsyre, som er aflejret i kroppen.

For at bekæmpe symptomerne i starten af behandlingen med allopurinol, kombineres ofte forbigående med et smerte- og/eller betændelsesdæmpende middel (NSAID eller kolkicin).

Når en behandling med allopurinol er påbegyndt, bør den fortsætte resten af livet. For de fleste vil det ikke være nogen væsentlig ulempe. Og behandlingen betyder, at du ikke behøver at holde en streng diæt – bortset fra, at det fortsat er en god idé at undgå overvægt ved at spise fornuftigt. Læs mere om allopurinol.

Bivirkninger

Nogle få vil opleve – som regel harmløse – bivirkninger i form af let kvalme, diarré eller let kløe i huden. I meget sjældne tilfælde kan der optræde overfølsomhed over for medicinen med feber, udslæt og hudreaktion.

Andre lægemidler

Hvis du ikke tåler allopurinol, oplever bivirkning eller manglende virkning ved allopurinol-behandlingen, findes der andre midler med tilsvarende virkning, herunder febuxostat (adenuric) og benzbromaron.

Kost og vægttab

Justering af kosten og eventuelt vægttab indgår også som en del af behandlingen.

Få gode råd om mad og urinsyregigt

Få gode råd om vægt og gigt

Alternativ behandling og urinsyregigt

Gigtforeningen bliver kontaktet af mange mennesker med gigt, der gerne vil vide, om nogle bestemte alternative behandlingsformer mon kan hjælpe dem.

Få viden og råd om alternativ behandling


Få rådgivning og viden

Som medlem af Gigtforeningen får du mulighed for at kontakte vores erfarne rådgivere, læse vores populære medlemsmagasin, og du støtter forskning i led- og muskelsygdomme til gavn for dig og andre. 

Jeg er interesseret i et medlemskab 

Senest opdateret 24.01.2024