Behandling af urinsyregigt og podagra

Hvis du har urinsyregigt, kan du få en meget effektiv behandling. Medicin kan forebygge og stoppe anfald, og visse ændringer i din livsstil kan gøre en forskel.

Få mere viden og gode råd om gigt - tilmeld dig vores nyhedsbrev

Urinsyregigt er en inflammatorisk gigtsygdom, der i langt de fleste tilfælde kan behandles effektivt, men to patienter med de samme symptomer kan have behov for forskellige behandlinger. Når lægen ordinerer behandlingen, sker det på baggrund af en individuel vurdering og det samlede sygdomsbillede.

Urinsyregigt kan behandles meget effektivt, så du måske ikke mærker mere til sygdommen. Det forudsætter, at du får forebyggende medicin og eventuelt også foretager visse ændringer i din livsstil.

Den medicinske behandling af urinsyregigt er livslang. Den er vigtig, fordi den forebygger varige ledskader og andre komplikationer.

 • Behandling ved akutte anfald

  Ved akutte anfald handler det først og fremmest om at dulme smerterne og stoppe anfaldet.

  Kuldebehandling

  En pose med is indpakket i et frottéhåndklæde kan lindre smerterne og dæmpe hævelsen. Behandlingen må dog højst vare 20 minutter, og den må ikke resultere i forfrysninger.

  Gigtmedicin

  Herudover bruges i mange tilfælde almindelig gigtmedicin, f.eks. midler i NSAID-gruppen. Disse lægemidler lindrer smerterne og formindsker hævelsen.

  Få viden om NSAID

  Binyrebarkhormon

  Det kan også være nødvendigt at bekæmpe hævelsen med indsprøjtning af binyrebarkhormon – i meget svære tilfælde gives binyrebarkhormon som tabletter.

  Få viden om binyrebarkhormon

  Colchicin/Kolkicin

  Colchicin/Kolkicin Kolkicintabletter er også meget effektive til behandling af akutte anfald af urinsyregigt. Man vil oftest anbefale 1-3 tabletter à 0,5 mg dagligt efter lægens anvisninger. Pillerne er på recept.

  Få viden om colchicin

  Aflastning

  I behandlingsperioden bør de berørte led aflastes for at mindske smerterne.

 • Forebyggende behandling

  Hvis du efter flere anfald har fået stillet diagnosen urinsyregigt, vil du formentlig blive tilbudt en forebyggende behandling. Den medicinske behandling skal sænke urinsyreniveauet i blodet.

  Allopurinol

  Et stof som allopurinol bruges ofte. Allopurinol hæmmer dannelsen af urinsyre, men behandlingen kan i de første måneder fremprovokere nye anfald. Årsagen er, at stoffet får blodets indhold af urinsyre til at falde. Det kan frigøre den urinsyre, som er aflejret i kroppen.

  For at bekæmpe symptomerne i starten af behandlingen med allopurinol, kombineres ofte forbigående med et smerte- og/eller betændelsesdæmpende middel (NSAID eller kolkicin).

  Når en behandling med allopurinol er påbegyndt, bør den fortsætte resten af livet. For de fleste vil det ikke være nogen væsentlig ulempe. Og behandlingen betyder, at du ikke behøver at holde en streng diæt – bortset fra, at det fortsat er en god idé at undgå overvægt ved at spise fornuftigt.

  Få viden om allopurinol

  Bivirkninger

  Nogle få vil opleve – som regel harmløse – bivirkninger i form af let kvalme, diarré eller let kløe i huden.

  I meget sjældne tilfælde kan der optræde overfølsomhed over for medicinen med feber, udslæt og hudreaktion.

  Andre lægemidler

  Hvis du ikke tåler allopurinol, oplever bivirkning eller manglende virkning ved allopurinol-behandlingenfindes der andre midler med tilsvarende virkning, herunder febuxostat (adenuric) og benzbromaron.

  Kost og vægttab

  Justering af kosten og eventuelt vægttab indgår også som en del af behandlingen.

  Få gode råd om mad og urinsyregigt

  Få gode råd om vægt og gigt

Senest opdateret 01.05.2023