Ondt i fødderne – har du smerter i foden eller fodleddet?

Risikoen for smerter i foden og ondt i anklerne bliver større, hvis man har såkaldte fejlstillinger i området. Det gælder f.eks. fodproblemer som platfod, hulfod samt skævhed i anklen.

Fodsmerterne kan også skyldes overbelastning af senerne, hvor man kan mærke pludseligt opstået smerter i foden, men også visse gigtsygdomme kan være årsagen. F.eks. kan slidgigt i stortåens grundled medføre et tryk og smerter i forfod, mens psoriasisgigt kan fremkalde dactylitis (pølsetæer).

Nedenfor kan du læse om forskellige årsager til ondt i foden. 

  • Vigtig information før du læser videre

    Vær opmærksom på følgende før du læser videre:

    • Teksterne angiver ofte forekommende årsager til smerter i foden eller fodleddet  men dækker ikke alle mulige årsager til smerterne.
    • Teksterne omfatter ikke beskrivelse af traumer (knoglebrud eller anden skade klart udløst af en ulykke).
    • Teksterne kan ikke træde i stedet for undersøgelse hos behandler – som læge, fysioterapeut eller kiropraktor.
    • Teksterne giver ikke udtømmende råd om behandling  kun enkelte eksempler på behandling er angivet.
  • De mest almindelige årsager til ondt i fødderne

    Slidgigt i foden

    Smerter i fødderne kan skyldes slidgigt i storetåens grundled. Disse fodproblemer er meget udbredt – selv hos yngre mennesker.

    Dog bliver problemet værre med alderen. Slidgigt i foden, særligt i stortåens grundled medfører ofte, at man ikke kan bevæge stortåen så meget som normalt. Der opstår også en såkaldt fejlstilling (dvs. udaddrejning) af tåen. Det påvirker evnen til at gå, ligesom det vil trykke på de øvrige tæer og forfoden.

    Sådanne fejlstillinger kan skabe et tryk i forfodens nerver mellem tæerne – oftest mellem 3. og 4. tå. Sjældnere mellem 2. og 3. tå. Problemet er hyppigst hos midaldrende kvinder. Det kan give ondt i forfoden med snurrende eller sovende fornemmelse i de påvirkede tæer.

    Læs mere om slidgigt

    Urinsyregigt

    Urinsyregigt angriber typisk storetåens grundled. Har du urinsyregigt, vil du typisk opleve anfald med pludselig hævelse, rødme og voldsomme smerter i dit fodled.

    Læs mere om urinsyregigt

    Leddegigt

    Leddegigt kan typisk give ondt i fødderne og fodproblemer. Sygdommen angriber ofte tæernes led, hvilket kan være smertefuldt. Der kan her ske forandringer, der ødelægger leddet, før  det ses i andre af kroppens led. Ved leddegigt får man en slags betændelse i foden (inflammation), som blandt andet kan give en hævet fod og ømme tæer.

    Der findes forskellige medicintyper til behandling af inflammation i foden.

    Har du gennem længere tid haft ondt i tæerne, kan det være en god idé ikke at vente alt for længe med at få det undersøgt.

    Læs mere om leddegigt

    Psoriasisgigt og reaktiv gigt

    Smerter i fod og fodled kan også skyldes psoriasisgigt eller reaktiv gigt. Tæerne kan også hæve op. Det kaldes pølsetæer eller dactylitis.

    Læs mere om psoriasisgigt

    Læs mere om reaktiv gigt

    Du kan læse meget mere om forskellige årsager til ondt i fødderne nedenfor. Klik på de overskrifter, der passer til dig.

     

  • Er dine smerter i foden kortvarige?

    Forbigående smerter i foden ses typisk, når en sene er overbelastet i foden. Smerterne aftager, når man aflaster foden.

    Se øvelser, der øger din bevægelighed og styrke i foden

  • Er dine smerter i foden længerevarende?

    Hvis dine fodproblemer varer ved, eller hvis de bliver værre, bør du søge læge for at få en vurdering af årsagen. Der kan være tale om et sene- eller ledproblem, især hvis du har fejlstillinger i ankel eller fod. Du kan blandt andet have betændelse i sener i foden eller have udviklet en gigtsygdom.

  • Har du smerter i foden ved belastning?

    Hvis dine smerter i foden bliver værre, eller hvis du udelukkende har smerter, når du udsætter foden for belastning eller laver visse aktive bevægelser, kan smerterne skyldes, at nogle muskelsener i foden er irriteret. Det kan være, at du får ondt i foden, når du går eller oplever at få en snurren i fødderne. En overbelastet fod vil dog komme sig igen.

    Dine fodproblemer kan også skyldes slidgigt.

  • Har du smerter i foden i hvile?

    Gigt i fødderne kendetegnes typisk ved, at man har hvilesmerter grundet gigtbetændelse (inflammation), som kan udløses af irritation i muskelsener eller i foden. Men også kroniske gigtsygdomme, som f.eks. krystalgigt (herunder urinsyregigt) og leddegigt, kan give betændelse, så dit fodled hæver op. Du kan opleve morgenstivhed i leddene og dermed ondt i fødderne om morgenen eller smerter i tæerne grundet inflammation. Gigt i tæerne er heller ikke ualmindeligt, og særligt smerter i storetåens grundled kan pege mod urinsyregigt.

    Læs mere om urinsyregigt

    Læs mere om leddegigt

  • Ondt i fødderne hos yngre personer

    Når yngre får ondt i fødderne, skyldes det ofte en overbelastet fod, hvor nogle sener er blevet irriteret. Det gælder især, hvis man er utrænet og laver en aktivitet, man ikke er vant til. Du kan for eksempel opleve at få ondt under foden, ondt på ydersiden af foden eller få en fornemmelse af at være øm eller have ondt i trædepuden.

    Se øvelser, der øger din bevægelighed og styrke i foden

  • Ondt i fødderne hos ældre personer

    Slitage i fodens sener er hyppig hos midaldrende og ældre. Det øger risikoen for skader og irritation af senerne – og hermed ondt i fødderne.
    Også slidgigt i mellemfod og 1. tås grundled er udbredt hos ældre. Har du ondt i et fodled eller knyste gennem længere tid, som ikke bedres, bør du konsultere din læge.

    Læs mere om slidgigt

Senest opdateret 05.07.2023