Ondt i fødderne – har du smerter i fod og fodled?

Risikoen for smerter i fod og ankel bliver større, hvis man har såkaldte fejlstillinger i området. Det gælder f.eks. fodproblemer som platfod, hulfod samt skævhed i anklen.

Smerterne kan også skyldes overbelastning af senerne i foden, men også visse gigtsygdomme kan være årsagen. F.eks. kan slidgigt i stortåens grundled medføre et tryk og smerter i forfod, mens psoriasisgigt kan fremkalde dactylitis (pølsetæer).

Nedenfor kan du læse om forskellige årsager til ondt i fødderne. 

 • Vigtig information før du læser videre

  Vær opmærksom på følgende før du læser videre:

  • Teksterne angiver ofte forekommende årsager til smerter i det område, du har klikket på  men dækker ikke alle mulige årsager til smerterne.
  • Teksterne omfatter ikke beskrivelse af traumer (knoglebrud eller anden skade klart udløst af en ulykke).
  • Teksterne kan ikke træde i stedet for undersøgelse hos behandler – som læge, fysioterapeut eller kiropraktor.
  • Teksterne giver ikke udtømmende råd om behandling  kun enkelte eksempler på behandling er angivet.
 • De mest almindelige årsager til ondt i fødderne

  Slidgigt

  Smerter i foden kan skyldes slidgigt i storetåens grundled. Disse fodproblemer er meget udbredt – selv hos yngre mennesker.

  Dog bliver problemet værre med alderen. Slidgigt i stortåens grundled medfører ofte, at man ikke kan bevæge stortåen så meget som normalt. Der opstår også en såkaldt fejlstilling (dvs. udaddrejning) af tåen. Det påvirker evnen til at gå, ligesom det vil trykke på de øvrige tæer og forfoden.

  Sådanne fejlstillinger kan skabe et tryk i forfodens nerver mellem tæerne – oftest mellem 3. og 4. tå. Sjældnere mellem 2. og 3. tå. Problemet er hyppigst hos midaldrende kvinder. Det kan give smerter i forfoden med snurrende eller sovende fornemmelse i de påvirkede tæer.

  Læs mere om slidgigt

  Urinsyregigt

  Urinsyregigt angriber typisk storetåens grundled. Har du urinsyregigt, vil du typisk opleve anfald med pludselig hævelse, rødme og voldsomme smerter i dit fodled.

  Læs mere om urinsyregigt

  Leddegigt

  Leddegigt kan typisk give ondt i fødderne og fodproblemer. Sygdommen angriber ofte tæernes led, hvilket kan være smertefuldt. Der kan her ske forandringer, der ødelægger leddet, før  det ses i andre af kroppens led.

  Læs mere om leddegigt

  Psoriasisgigt og reaktiv gigt

  Smerter i fod og fodled kan også skyldes psoriasisgigt eller reaktiv gigt. Tæerne kan også hæve op. Det kaldes pølsetæer eller dactylitis.

  Læs mere om psoriasisgigt

  Læs mere om reaktiv gigt

  Du kan læse meget mere om forskellige årsager til ondt i fødderne nedenfor. Klik på de overskrifter, der passer til dig.

   

 • Er dine smerter i foden kortvarige?

  Forbigående smerter i foden ses typisk, når en sene er overbelastet i foden. Smerterne aftager, når man aflaster foden.

  Se øvelser, der øger din bevægelighed og styrke i foden

 • Er dine smerter i foden længerevarende?

  Hvis dine fodproblemer varer ved, eller hvis de bliver værre, bør du søge læge for at få en vurdering af årsagen. Der kan være tale om et sene- eller ledproblem, især hvis du har fejlstillinger i ankel eller fod.

 • Har du smerter i foden ved belastning?

  Hvis dine smerter i foden bliver værre, eller hvis du udelukkende har smerter, når du udsætter foden for belastning eller laver visse aktive bevægelser, kan smerterne skyldes, at nogle muskelsener i foden er irriteret.

  Dine fodproblemer kan også skyldes slidgigt.

  Læs mere om slidgigt

 • Har du smerter i foden i hvile?

  Hvilesmerter er typiske for gigtbetændelse (inflammation), som kan udløses af irritation i muskelsener eller i foden. Men også kroniske gigtsygdomme, som f.eks. krystalgigt (herunder urinsyregigt) og leddegigt, kan give betændelse, så dit fodled hæver op.

  Læs mere om urinsyregigt

  Læs mere om leddegigt

 • Er du yngre?

  Når yngre får ondt i fødderne, skyldes det ofte, at nogle sener i foden er blevet overbelastet. Det gælder især, hvis man er utrænet og laver en aktivitet, man ikke er vant til.

  Se øvelser, der øger din bevægelighed og styrke i foden

 • Er du ældre?

  Slitage i fodens sener er hyppig hos midaldrende og ældre. Det øger risikoen for skader og irritation af senerne – og hermed ondt  i fødderne.

  Også slidgigt i mellemfod og 1. tås grundled er udbredt hos ældre.

  Læs mere om slidgigt

Senest opdateret 27.06.2022