Hvad er morbus Bechterew – rygsøjlegigt – og hvem får sygdommen?

Morbus Bechterew – rygsøjlegigt – er en gigtsygdom, der danner gigtbetændelse i ryghvirvlerne, så ryggen bliver stiv og gør ondt. Bækken og brystben kan også være påvirket.

Morbus Bechterew (rygsøjlegigt) hører til den gruppe af inflammatoriske, autoimmune gigtsygdomme, som kaldes spondylartropatier.

Læs mere om spondylartropatier

Rygsøjlen er opbygget af 24 hvirvler, og ryggens bevægelighed er blandt andet afhængig af den bruskplade (diskus), der er indskudt mellem hvirvellegemerne. Ved morbus Bechterew opstår den reumatiske betændelse i det område, hvor diskus hæfter til kanten af hvirvlerne. På den måde brydes vævet ned.

Forkalkningsproces

Kroppen reagerer på nedbrydningen ved at danne arvæv, som efterhånden forkalker, så der vokser en krave af knoglevæv ud fra kanten af hvirvlen, der i nogle tilfælde vil nå nabohvirvlerne. Det vil begrænse din bevægelighed, og det kan i sig selv føre til yderligere forkalkning.

Forkalkningen kan også ramme de ledbånd, der støtter rygsøjlen, og de to små led (bueled), der parvis forbinder dine hvirvler bagtil i ryggen.

En sjælden variant af sygdommen kan optræde hos drenge i 10-15 års alderen. Den begynder med hævelse og smerter i leddene på arme eller ben, oftest i knæene. Senere kan en egentlig morbus Bechterew udvikles med stivhed og smerte i ryggen.

Læs mere om symptomer ved morbus Bechterew

Hvor mange har morbus Bechterew?

Man ved ikke nøjagtigt, hvor mange mennesker i Danmark, der har morbus Bechterew. Som udgangspunkt regner man med, at 1-2 ud af 1.000 har sygdommen. Der findes dog sandsynligvis en del lette tilfælde, hvor diagnosen ikke er blevet stillet.

Morbus Bechterew er tre til fire gange hyppigere hos mænd end hos kvinder.

Senest opdateret 14.09.2018