Hvad er psoriasisgigt og hvordan udvikler sygdommen sig?

Psoriasisgigt hører til den gruppe af gigtsygdomme, der kaldes spondylartropatier. Fælles for disse sygdomme er, at gigten også kan ramme rygsøjlen.

Psoriasisgigt – eller psoriasis artrit – er en inflammatorisk, autoimmun gigtsygdom. Det vil sige, at du har en betændelse (inflammation) i dine led, som ikke skyldes bakterier, men ændringer i dit immunsystem.

Har du for nylig fået diagnosen psoriasisgigt? Få viden og værktøjer i vores univers 'Ny med gigt'

Normalt sørger immunsystemet for at danne antistoffer, som skal bekæmpe betændelsen. Når du har psoriasisgigt, retter immunsystemet sig mod kroppens egne celler, så der opstår en kronisk betændelse i et eller flere af dine led og sener.

Psoriasisgigt skal behandles medicinsk af en speciallæge.

Læs mere om behandling af psoriasisgigt

Gigten kan ramme rygsøjlen

Psoriasisgigt hører til den gruppe af gigtsygdomme, der kaldes spondylartropatier. Til samme gruppe hører rygsygdommen morbus Bechterew og den type gigt, som kan optræde i forbindelse med tarmsygdommene colitis ulcerosa og morbus Crohn. Fælles for disse sygdomme er, at gigten også kan ramme rygsøjlen – i modsætning til f.eks. leddegigt.

Læs mere om spondylartropatier

Læs også om symptomer ved psoriasisgigt

Hvordan udvikler sygdommen sig?

Det er meget forskelligt, hvordan psoriasisgigt udvikler sig. Nogle oplever et mildt forløb, som hverken griber ind i arbejds- eller fritidslivet, mens andre i perioder kan være mere påvirkede af sygdommen. Heldigvis er behandlingsmulighederne i dag væsentligt bedre end for bare 10-15 år siden.

Senest opdateret 19.01.2024