Sådan undersøger lægen for diskusprolaps – udredning af sygdommen

Hvis din læge har mistanke om, at du har en diskusprolaps, kan det blive bekræftet ved hjælp af en MR-skanning. Dog er det individuelt hvilke undersøgelser, der er relevante.

Når du opsøger din læge, vil han eller hun stille dig en række spørgsmål, og I vil sammen gennemgå udviklingen af dine symptomer. Det kaldes din sygehistorie.

Læs mere om symptomer ved diskusprolaps

Vær åben – fortæl så præcist som muligt om din situation og om dine eventuelle bekymringer. Og spørg hellere for meget end for lidt.

Sådan stilles diagnosen

Diagnosen stilles på baggrund af dine oplysninger og lægens undersøgelser. For at bekræfte mistanken om en diskusprolaps, kan du blive henvist til en MR-skanning, som kan afsløre eventuelle forandringer i diskus. Hvilken undersøgelse, der er nødvendig og relevant, vurderes i det enkelte tilfælde.

Læs mere om diskusprolaps

Modic-forandringer

Hos næsten halvdelen med kroniske rygsmerter vil en MR-skanning vise såkaldte Modic-forandringer. Modic-forandringer er ikke en diagnose eller sygdom, men et fund ved MR-skanning af rygsøjlen.

Rygeksperter er uenige om betydningen af Modic-forandringer. Det har været foreslået at bruge antibiotika til behandling af rygsmerter, hvis der blev vist Modic-forandringer på en MR-skanning. Det er der ikke evidens for virker.

Har du Modic-forandringer, er prognosen for smerter og funktionsniveau ikke dårligere, end hvis der ikke blev vist Modic-forandringer.

Senest opdateret 13.04.2022