Tegn på diskusprolaps – Sådan undersøger lægen dig

Tegn på diskusprolaps? Sådan undersøger lægen dig for sygdommen

Hvis din læge har mistanke om, at du har en diskusprolaps, kan det blive bekræftet ved hjælp af en MR-skanning. Dog er det individuelt, hvilke undersøgelser der er relevante.

Når du opsøger din læge, vil han eller hun stille dig en række spørgsmål, og I vil sammen gennemgå udviklingen af dine symptomer. Det kaldes din sygehistorie.

Læs mere om diskusprolaps symptomer

Vær åben – fortæl så præcist som muligt om din situation og om dine eventuelle bekymringer. Og spørg hellere for meget end for lidt. Selv om du har tegn på diskusprolaps, kan dine symptomer også være tegn på anden sygdom, hvilken lægen kan be- eller afkræfte.

Sådan stilles diagnosen

Diagnosen stilles på baggrund af dine oplysninger og lægens undersøgelser. Når der er tegn på diskusprolaps, skal mistanken bekræftes, hvilket kan betyde at du bliver henvist til en MR-skanning, som kan afsløre eventuelle forandringer i diskus. Hvilken undersøgelse, der er nødvendig og relevant, vurderes i det enkelte tilfælde.

Læs mere om diskusprolaps

Modic-forandringer

Hos næsten halvdelen med kroniske rygsmerter vil en MR-skanning vise såkaldte Modic-forandringer. Modic-forandringer er ikke en diagnose eller sygdom, men et fund ved MR-skanning af rygsøjlen.

Rygeksperter er uenige om betydningen af Modic-forandringer. Det har været foreslået at bruge antibiotika til behandling af rygsmerter, hvis der blev vist Modic-forandringer på en MR-skanning. Der er dog ikke evidens for, at det virker. Har du Modic-forandringer, er prognosen for smerter og funktionsniveau ikke dårligere, end hvis der ikke blev vist Modic-forandringer.

Hvornår skal du kontakte lægen med tegn på diskusprolaps?

Hvis du oplever tegn på diskusprolaps og føler dig generet af smerter, skal du kontakte din læge. Det er ikke farligt at have en diskusprolaps, men hvis du får symptomer som følelsesløshed, svimmelhed eller nedsættelse af kræfter, bør du kontakte lægen straks.

Senest opdateret 27.04.2023