Smertestillende medicin mod gigt

Hvis du har gigt, har du formentlig brug for smertestillende medicin. Læs om forskellige smertestillende midler og hvad du skal være opmærksom på.

Mange mennesker med gigt har brug for smertestillende medicin.

Hvis du har en inflammatorisk gigtsygdom (leddegigt, psoriasisgigt, morbus Bechterew, urinsyregigt m.fl.), kan du ikke nøjes med smertestillende medicin, fordi den ingen virkning har på selve gigtbetændelsen og derfor ikke hindrer ledskader.

Planen for din behandling bør tilrettelægges, så du starter med de svageste smertestillende midler (paracetamol) og derefter – hvis du har behov for det – går over til midler med en stærkere virkning (f.eks. tramadol). Du bør kun anvende ét stof fra hver smertestillende medicingruppe på samme tid.

Paracetamol, Kodein, Tramadol

Simple smertestillende midler virker hurtigt og irriterer ikke mavesækken. Midler med paracetamol fås i håndkøb (f.eks. Panodil, Pamol, Pinex), men er billigere på recept. De har ingen bivirkninger, hvis du nøjes med max 4 g i døgnet.

Kraftigt virkende, receptpligtige smertestillende lægemidler som Kodein og Tramadol kan virke sløvende og er derfor som udgangspunkt ikke foreneligt med bilkørsel. Rådfør dig med din læge om de restriktioner, der er forbundet med medicinen. Du skal også være forsigtig med samtidig at tage sovemidler, beroligende midler eller drikke alkohol.

Stofferne kan blandt andet give kvalme, og Kodein kan give forstoppelse.

Du kan på apoteket få oplyst, hvilke præparater der indeholder paracetamol, kodein og tramadol.

NSAID

NSAID står for Non-Steroide Anti-Inflammatoriske Drugs. Det er en gruppe lægemidler, som virker både betændelsesdæmpende og smertestillende.

Læs mere om NSAID

Andre smertestillende midler

Hvis den smertestillende effekt ikke er god nok ved de primære smertestillende midler (dvs. paracetamol og tramadol), kan man i visse tilfælde benytte lægemidler, som også bruges mod henholdsvis depression og epilepsi. Det gælder især ved smerter pga. nerveirritation (såkaldte neuropatiske smerter) og kroniske, udbredte smerter.

Det drejer sig om dels antidepressiva, f.eks. nortriptylin (handelsnavn Noritren), amitriptylin og duloxitin, dels epilepsimidlerne pregabalin (handelsnavn Lyrica) og gabapentin. Disse lægemidler har i undersøgelser vist sig at have smertestillende effekt.

Læs mere om kroniske smerter

Senest opdateret 09.01.2020