Hvad er hypermobilitet og hvad skal du være opmærksom på?

Hvis du er hypermobil, er dine led overbevægelige og ”løse”. Det betyder, at de kan overstrækkes så meget, at de kan tage skade og blive ømme.

Et led dannes, hvor to knogler mødes. Knogleenderne er beklædt med brusk, der er tykkest midt på og tyndere ude i siderne. Leddets bevægelser styres af knoglernes form, ledbånd og muskler.

I hypermobile led er ledbåndene løse og stabiliserer derfor ikke leddene tilstrækkeligt. Leddene kommer nemmere i yderstillinger.

Denne tilstand kan give smerter og uhensigtsmæssig belastning af ledbrusken, så den tager skade, og der kan efterhånden opstå slidgigt (artrose).

Når hypermobilitet giver smerter, anvender man betegnelsen hypermobilitetssyndrom.

Træn musklerne og skån leddene

Stærke muskler omkring leddet kan i et vist omfang overtage en del af dine ledbånds funktion, og hvis du er meget opmærksom på, hvordan du kan skåne leddene i forbindelse med arbejde, fritidsaktiviteter og hvile, kan det også afhjælpe problemerne.

Da godt halvdelen af alle hypermobile med tiden får gener, er det fornuftigt, at du tager dine forholdsregler. Utrænede hypermobile er særligt udsatte for smerter, så det er vigtigt, at du holder dig i god fysisk form.

Senest opdateret 27.04.2023