Spinalstenose og spondylose (spondylartrose / facetledsartrose) – symptomer og behandling

Spinalstenose og spondylose hører til gruppen af såkaldte degenerative rygsygdomme. 

Spondylose: Her møder man ofte også følgende betegnelser som beskrivelse af degenerative forandringer i rygsøjlen: Spondylartrose, facetledsartrose, slidgigt i ryggen.

Spinalstenose betegner snævre pladsforhold i rygsøjlen med risiko for nervetryk.

Læs her om typiske spondylose og spinalstenose symptomer.

Forskellen på spondylose, facetledsartrose og spinalstenose

  • Ved spondylose er bruskskiven blevet tynd, og der ses forandringer på ryghvirvlerne (knogle-randudbygninger)
  • Ved facetleds-artrose er der artrose (slidgigt, som er kendetegnet ved degenerative forandringer i led i rygsøjlen) i facetleddene på siden af hvirvellegemerne.
  • Ved spinalstenose er rygmarvskanalerne voldsomt forsnævrede, og der kan opstå tryk på nerverne.

De fleste af os har oplevet at have ondt i ryggen. Faktisk er det en af de mest almindelige former for smerter, som vi danskere døjer med.

Rygsmerter kan være utroligt belastende. Men det er som regel ikke farligt at have ondt i ryggen, og for det meste går det over af sig selv. Men ikke altid. Hos nogle bliver smerterne ved – uden at det er muligt at give en forklaring på dem.

Hos omkring hver femte skyldes smerterne en såkaldt degenerativ rygsygdom dvs. spondylose og facetledsartrose. Spondylose kaldes i daglig tale ofte – noget misvisende – for ”slidgigt i ryggen”, men slidgigt forekommer som nævnt i rygsøjlen kun i facetleddene. 

Podcast: Lyt dig til viden om spinalstenose

Har du spinalstenose, eller kender du en, der har? Lyt til denne podcast og bliv klogere på sygdommen og behandlingen, og hvad der kan gøres for at mindske generne.

Her kan du lytte til en podcast – for at kunne afspille den, skal du tillade alle cookies
Klik her for at tillade cookies

Spondylose

Ved spondylose er bruskskiverne mellem ryghvirvlerne blevet tyndere og mere stive, hvilket kan nedsætte mobiliteten. Almindeligvis opstår spondylose som følge af alder, men det kan også opstå som følge af rygslitage eller rygskader. Et aktivt liv med fornuftig belastning, træning og mobilitetsøvelser kan anbefales, dog findes der ikke direkte forebyggende tiltag mod spondylose.

Facetledsartrose

Når spondylose er forbundet med facetledsartrose, er der tale om både degenerative forandringer i form af spondylose og facetledsartrose.

Spinalstenose

Ved spinalstenose er rygmarvskanalerne så kraftigt forsnævrede, at der kan opstå tryk på nerverne. Dette kan give symptomer som smerter, følelsesnedsættelse eller prikken i ben (et eller begge) eller baller – af varierende sværhedsgrad.

DISH/Mb Forestier

DISH (forkortelse for Diffus Idiopatisk Skeletal Hyperostose), også kaldet Mb Forestier, er en rygsøjlesygdom, som ses hos ældre. Man kender ikke årsagen til sygdommen, der viser sig ved vekslende grader af knoglerand-udbygninger på hvirvellegemerne i rygsøjlen, der kan være brodannende mellem hvirvellegemerne. Det ses oftest i brystdelen og ved overgangen mellem bryst- og lændedel. Knogleforandringerne kan give symptomer som stivhedsfornemmelse og nedsat bevægelighed – og hos nogle smerter.

Der er tale om en degenerativ proces uden gigtbetændelse, hvilket adskiller sygdommen fra rygsøjlegigt (spondylartrit).

Behandlingen omfatter øvelser, der styrker ryggen og øger dens bevægelighed. Der kan her være behov for vejledning af en fysioterapeut. Hvis du har smerter, kan du tage NSAID (f.eks. ibuprofen).

Arvelighed og hyppighed

Spondylose ses ofte hos personer, som er oppe i årerne. Hvorvidt sygdommen er arveligt, vides ikke med sikkerhed, men formentlig er der ingen sammenhæng. Spondylose er oftest aldersbetingede forandringer, som ikke nødvendigvis er ledsaget af gener.

Læs mere om spinalstenose behandling

Senest opdateret 01.05.2023