Gode og dårlige smerter – hvis du får smerter efter træning

Hvad skal du gøre, hvis du får muskel- eller ledsmerter efter træning? Her kan du læse om gode træningssmerter og dårlige træningssmerter – og hvad du skal reagere på.

Foto: Jacob Ljørring

Så længe dine smerter ikke skyldes skade, nyopstået sygdom eller ændringer i sygdomsaktivitet, er fysisk aktivitet rigtig godt for dig. Kommer dine smerter netop af skade, nyopstået sygdom eller ændringer i sygdomsaktivitet, er det vigtigt, at du skåner det område, hvor du har ondt.

Er du ikke vant til at træne, vil du i starten blive øm, stram og spændt i dine muskler – ligesom ved et blåt mærke. Det er træningssmerter, der kommer, fordi du bruger din krop på en anden måde, end du plejer.

Ømhed efter træning er altså ikke farlig, men blot et tegn på at kroppen er blevet rørt. Ømme muskler er også et signal til kroppen om, at den skal bygge sig stærkere.

Har du spørgsmål om gigt og træning? Få personlig rådgivning af Gigtforeningens fysioterapeut

Gode træningssmerter – når musklerne bliver ømme

De gode smerter er de smerter og den ømhed, der gerne må være der, når du har trænet. Det er vigtigt at huske på, at kroppen skal vænne sig til at blive udsat for en ny form for belastning, og derfor er smerterne meget svære at undgå. På sigt bliver dine muskler mindre ømme af træning og bevægelse, når kroppen har vænnet sig til belastningen.

Dårlige træningssmerter – når overbelastning giver smerter

Hvis du efter træning har smerter, kan det føles som om, det skærer, brænder, isner, stikker eller borer. Har du overbelastet dine muskler og led, kan dine led også hæve op.

De dårlige smerter er dem, du ikke må få i forbindelse med din træning. Har du de dårlige smerter i forvejen, må de ikke blive provokeret yderligere, når du træner.

Ledsmerter skal forsvinde igen

Du kan godt få lidt smerter i dine led efter træningen, uden at det er tegn på en skade eller overbelastning. Men smerterne skal forsvinde et par timer efter, du har trænet. Hvis dine ledsmerter ikke forsvinder igen, har du overbelastet dine led.

Hvad skal du gøre, hvis du får muskel- eller ledsmerter efter træning?

Træn i kortere tid eller med lavere intensitet næste gang, og vent evt. med at træne, til den værste ømhed er forsvundet, da det kan være ubehageligt at træne med meget ømme muskler.

Start langsomt op – og vær tålmodig!

Det tager tid at komme i god form. Brug de første par måneder til gradvist at gøre træningen mere krævende – for eksempel ved at træne oftere og/eller sætte intensiteten op.

Din instruktør eller fysioterapeut bør revidere dit træningsprogram hver tredje måned.

Senest opdateret 07.06.2023