Symptomer ved lupus (SLE) – sådan viser sygdommen sig

Hudforandringer kaldet ”sommerfugleudslæt” i ansigtet, ledsmerter, træthed og nedsat koncentrationsevne er nogle af symptomerne på den kroniske gigtsygdom lupus/SLE.

Se kort film om udredning for inflammatorisk gigtsygdom

Nogle mennesker med lupus (også kaldet SLE = Systemisk Lupus Erythematosus) har kun meget få symptomer, og dagligdagen påvirkes stort set ikke af sygdommen.

Hos andre vender sygdomsaktiviteten tilbage igen og igen, og der er behov for vedvarende medicinsk behandling. Det kan også blive nødvendigt at begrænse arbejds- og fritidsaktiviteter.

Generelt er det umuligt at forudsige, hvordan sygdomsforløbet vil være for den enkelte, men blandt de karakteristiske symptomer er følgende:

 • Hudforandringer

  En del lupuspatienter får såkaldte ”sommerfugleudslæt” i ansigtet og i nogle tilfælde over hele kroppen. Udslættet er rødt og kan være skællende med kløe. Sollys forværrer ofte disse udslæt.

 • Hårtab

  Nogle oplever i perioder pletvist – i sjældnere tilfælde mere udbredt – hårtab.

 • Problemer med slimhinderne

  Enkelte får sår i munden og i næsen. For det meste giver sårene ingen gener.

 • Ledsmerter

  Mange mennesker med lupus har smerter i leddene. Det gælder især fingrene, men også håndled, skuldre, knæ og fødder kan volde problemer. Ud over smerter vil nogle opleve, at led og seneskeder bliver hævede. Det er kun meget sjældent, man udvikler decideret fejlstilling af leddene.

  Få gode råd om at tackle kroniske smerter

 • Kolde hvide fingre

  Lupuspatienter får jævnligt nogle krampelignende sammentrækninger i fingrenes blodkar. Det giver sig udslag i kolde og hvide fingre (f.eks. i køligt vejr). Fingrene "tør langsomt op", bliver efterfølgende blålige og derpå varme og røde (Raynauds syndrom).

  Læs mere om Raynauds syndrom

 • Betændelse i lungehinde og hjertesæk

  Lupus kan også give sig udslag i betændelse (uden bakterier) i de glatte hinder, der omgiver hjerte og lunger. Betændelsen kan medføre smerter og undertiden vejrtrækningsproblemer. Det er kun sjældent, at lupus går ud over selve lungevævet.

 • Problemer med nyrerne

  Nogle mennesker med lupus udskiller æggehvidestof og betændelsesceller i urinen. Derudover vil nogle opleve væskeophobning – typisk på underbenet og det øverste af foden. Betændelsen i nyrevævet kan påvirke nyrernes evne til at rense blodet, og det kan føre til, at kroppen ophober affaldsstoffer.

 • Symptomer i hjernen

  Nedsat koncentrationsevne og dårligere hukommelse er de gener, som mennesker med lupus oftest klager over i forbindelse med symptomer i hjernen. Desuden oplever mange i perioder hovedpine. Enkelte udvikler epilepsi som følge af sygdommen, mens andre får psykiske problemer.

 • Træthed

  Du vil formentlig ofte føle dig træt allerede tidligt i sygdomsforløbet – måske allerede før, diagnosen er stillet. Trætheden varierer for det meste i takt med sygdomsaktiviteten, men mange er også usædvanligt trætte, selvom sygdommen er i ro.

 • Forhøjelse af blodtrykket

  Blodtrykket kan blive for højt som følge af de nyreproblemer, lupus i nogle tilfælde fører med sig.

 • Infektioner

  Når du har lupus, er du særligt modtagelig for infektioner såsom lungebetændelse, urinvejsinfektion og helvedesild. Det kan virke paradoksalt, da netop immunforsvaret er meget aktivt, men problemet er, at det ”tager fejl” og retter sig mod kroppens egne celler.

Senest opdateret 19.01.2024