Symptomer ved spondylartropatier

Stivhed og smerter i rygsøjlen og hævelser i de store led er nogle af de symptomer, som gruppen af spondylartropatier har til fælles. Læs mere om symptomerne.

Se kort film om udredning for inflammatorisk gigtsygdom

Følgende symptomer er fælles for de gigtsygdomme, der hører til gruppen af spondylartropatier. Det er dog sjældent, at alle symptomerne optræder på én gang.

 • Spondylartrit

  Gigtbetændelse i hvirvelsøjlen, som giver anledning til forandringer i hvirvellegemerne og forkalkninger i ledbåndene, der med tiden medfører stivhed.

 • Sacroiliitis

  Gigtbetændelse i leddene mellem korsbenet og bækkenet, som medfører stivhed og smerter i sædet – oftest mest udtalt om morgenen.

 • Perifer artrit

  Gigtbetændelse i led på arme og ben, oftest de store led (knæ, ankler) og kun på den ene side (asymmetrisk). Ved psoriasisgigt kan fingrenes yderled være angrebet – i nogle tilfælde kan symptomerne dog være umulige at skelne fra leddegigt (symmetrisk gigtbetændelse i fingres grund- og mellemled) 

 • Pølsefingre/-tæer (dactylitis)

  Diffus hævelse med rødme og ømhed af fingre og tæer – ses især ved psoriasisgigt og reaktiv gigt.

 • Entesopati

  Gigtbetændelse ved senetilhæftningen til knogler, f.eks. achilles-senens tilhæftning til hælbenet eller bækkenmuskulaturens tilhæftning til hoftekammen.

 • Hud-og neglelæsioner

  Hud-og neglelæsioner ses især hos mennesker med psoriasisgigt og reaktiv gigt. Særlige symptomer er karakteristiske for reaktiv gigt: Skællende udslæt med blærer i håndflader og fodsåler (keratoderma blenorrhagicum) – og for morbus Crohn og colitis ulcerosa: rødlige/blålige knuder i underhuden, især på underbenene (knuderosen/erythema nodosum). 

 • Slimhindelæsioner

  Blærer i mundhulen og betændelse i urinrøret samt glans penis (balanitis) ses hos mennesker med ved reaktiv gigt. Tarmbetændelse er karakteristisk for mennesker, der har morbus Crohn og colitis ulcerosa, men kan også ses hos mennesker med reaktiv gigt og morbus Bechterew

 • Øjenbetændelse

  Betændelse i øjets bindehinde (conjunctivitis) ses hos mennesker med ved reaktiv gigt. Regnbuehindebetændelse (iritis) ses ved reaktiv gigt, morbus Bechterew og de kronisk inflammatoriske tarmsygdomme (morbus Crohn og colitis ulcerosa).

 • Hjertebetændelse

  Hjertebetændelse kan ses hos mennesker med morbus Bechterew og give hjerteklap-problemer.

Senest opdateret 24.01.2024