TRX-træning giver Lisbeth ro i hovedet

Først som 43-årig lærte Lisbeth Sørensen, at motion giver hende både energi, overskud og færre smerter.

Foto: Palle Peter Skov

For tre år siden skete der noget, der på alle måder ændrede Lisbeth Sørensens liv. Hun har rygsøjlegigt, psoriasisgigt og sammenfald i ryggen og blev henvist til rehabilitering på Gigtforeningens rehabiliteringscenter Sano i Middelfart.

"Fysioterapeuten var skarp. Han sagde med det samme: Du skal træne med TRX! Allerede efter de første par gange kunne jeg mærke, at dér var den! Det er jo min træningsform. Når du styrketræner med TRX, arbejder du med kroppens center, som bliver styrket. Du får en helt anden fornemmelse af din krop."

TRX er lange bånd med håndtag i, så du kan styrketræne ved hjælp af din egen kropsvægt.

"Med TRX mærkede jeg for første gang min krop og mine muskler. Følelsen var helt ny, og de første gange, jeg brugte båndene, lå jeg bagefter på gulvet og græd. Det var en åbenbaring for mig – tænk sig, jeg kunne fornemme min krop efter et helt liv, hvor jeg har fået at vide, at jeg ikke måtte bruge den. Det var en kæmpe befrielse, nærmest som at komme ud af et fængsel."

Og jo, det gjorde også ondt efter træning i begyndelsen. Men på den gode måde.

"Jeg fik ømme muskler. Smerterne i ryggen forsvandt til gengæld mere og mere, efterhånden som jeg lærte at træne kroppens center. Når det blev stærkere, blev min ryg også stærkere, og så gik jeg ikke og faldt sammen."

TRX er kommet for at blive

Her tre år efter opholdet på Sano hænger TRX båndene stadigvæk i loftet hjemme hos Lisbeth. Og der bliver de hængende! Hun styrketræner med dem to til fire gange om ugen, og de dage, hun ikke træner TRX, bruger hun et program med ryg- og maveøvelser.

"Jeg mærker hver dag, hvad der sker, når jeg laver mine øvelser. Jeg får ro i hovedet. Der er noget, der bliver sat på plads derinde, når jeg mærker min krop og mine muskler. Det giver velvære og mere lyst til at hoppe ombord i dagen."

"Hvis jeg derimod ikke får trænet, mærker jeg efter ganske få dage, at jeg får sværere ved at holde kroppen oppe, smerterne kommer snigende igen, og jeg bliver mere træt. Efter jeg har mærket glæden over, at jeg med træning kan styre min sygdom, er det ikke svært for mig at holde motivationen."

Lisbeths råd til at komme i gang med træningen:

  • Tro på, at motion gør dig godt.
  • Sind og krop hænger sammen, du skal have det mentale med, hvis du vil lykkes med motion.
  • Find den motionsform, der passer til dig – måske skal du have hjælp til det. Det fik jeg.
  • Brug en app eller en instruktør, du kan lide. Jeg bruger bl.a. programmer, der er sammensat af Jacob Bork Fitness.
  • Får du ondt, mens du dyrker motion, så indlæg pauser.
  • Lidt motion hver dag er bedre end slet ingen.
Senest opdateret 07.06.2023