Kost og smerter – sådan skal du spise, hvis du har gigtsmerter

Den sunde mad kan være med til at forebygge, at du får andre sygdomme samtidigt med din gigtsygdom og måske har du oplevet at den mad, du spiser, kan være med til at påvirke dine symptomer i en positiv retning.

Der er endnu ikke forsket meget og grundigt i, hvordan mad påvirker gigtsygdomme og symptomer som smerter, men alligevel er der en hel del, som vi ved.

Spis sundt og varieret

Det er vigtigt for din krop at få alle de nødvendige næringsstoffer, som den har brug for. Det kan du være med til at sikre ved at spise sundt og varieret.

Følg kostrådene

Lige meget om du har gigt eller ej, er det en god idé at tage udgangspunkt i de officielle kostråd.

Frem en sund vægt

Hvis du har smerter, kan det påvirke din appetit, så du taber digUtilsigtet vægttab kan være et problem– simpelthen fordi det kan øge risikoen for muskeltab, infektioner og længere sygdomsforløb, hvis kroppen ikke får den næring, som den har brug for. Har du nedsat appetit, kan du læse mere om hvilke madvarer, der måske kan hjælpe.

En høj vægt kan give flere smerter. Vægten belaster bl.a. dine led – specielt de vægtbærende, som er ryg, hofter, knæ, ankler og fødder. Er din vægt høj vil selv mindre vægttab kunne være med til at mindske dine smerter.

Prøv dig frem

Det, der virker for din nabo, er ikke nødvendigvis det rigtige for dig. Nogle mennesker med smerter har f.eks. gode erfaringer med at undgå bestemte fødevarer, andre mærker måske en bedring, hvis de spiser efter nogle særlige principper eller andet. Vi er forskellige– så prøv dig frem, hvis du har en tro på, at noget bestemt er gavnligt for dig. Vær opmærksom, så sammensætningen og mængden af maden er sund og dækker kroppens behov.Du kan evt. læse om andres erfaringer med mad og gigt.

Hvis du vil vide mere om madens virkning på gigt og smerter, kan du læse meget mere i vores temaunivers om mad og gigt.

Senest opdateret 31.10.2023