Fodbehandling - behandling af fodproblemer

Har du problemer og smerter i dine fødder? Få viden om undersøgelse og behandling af fodproblemer.

Har du problemer og smerter i dine fødder, er det en god idé som det første, at du går til din privat-praktiserende læge.

Hos din egen læge

Din læge bør kunne diagnosticere de mest almindelige sygdomme i foden og henvise dig til andre relevante behandlere efter behov. Det kan f.eks. være en fysioterapeut, en fodterapeut, en ortopædskomager, en bandagist, en fodkirurg eller en reumatolog (gigtlæge).

Hvis din diagnose og behandling ikke er fuldstændig klar, og du har smerter og/eller ændringer i din fods form og funktion, er det være relevant at blive henvist til en fodkirurg med særlig indsigt i fodens sygdomme.

Gigt kan give fodproblemer

Hvis din læge har mistanke om, at dine fodproblemer skyldes gigt, vil du blive henvist til en reumatolog.

Gigt kan opstå i fødderne som i andre af kroppens led. Det kan give smerter og nedsætte din bevægelighed i foden. På fødderne kan der f.eks. danne sig knyster, og du kan få fejlstillede tæer og gigtknuder. Det kan give hård hud, ligtorne og negle, der enten fortykker eller bliver nedgroede. I så fald kan du få brug for fodbehandling, og du vil formentlig blive henvist til en fodterapeut.

Undersøgelse og behandling af fodproblemer

Der findes forskellige behandlingstilbud for dig med problemer og smerter i fødderne. Dog kan det være svært at finde den rette behandling. Problemer i fødderne er svære at diagnosticere og behandle og mange behandlere mangler indsigt i foden og dens sygdomme. En autoriseret fodterapeut vil kunne hjælpe dig med blandt andet fodpleje og –behandling, bøjlebehandling, skinner og anden aflastning.

Behandlingsmuligheder kan f.eks. være:

 • Behandling, øvelser og rådgivning

  En fysioterapeut, en kiropraktor eller en statsautoriseret fodterapeut kan f.eks. give dig behandling, øvelser og rådgivning om sport, sko og fodindlæg

 • Fodbehandling og fodpleje

  En fodterapeut kan hjælpe dig, hvis du har problemer med selv at pleje dine fødder, hvis du har hård hud, ligtorne eller nedgroede negle, samt hvis du har knyster, krumme tæer eller har fejlstillinger. Du kan også her få rådgivning om sko, skoindlæg og øvelser.

  Har du udelukkende behov for hjælp til fodpleje, det vil sige klipning af negle, at smøre fødder ind og lignende, kan du henvende dig til din kommunes visitationskontor for at søge om hjælp til fodpleje.

 • Indlæg til dine sko

  Fodindlæg kan aflaste dine fødder. Behandleren (kan være en ortopædskomager, en bandagist, en fysioterapeut eller en fodterapeut) vil ud fra lægens eller ortopædkirurgens ordination undersøge dine fødder og lave en måltagning for at fremstille det rigtige indlæg. Det kan være meget individuelt, hvad den enkelte har brug for af indlæg, og der er mange muligheder for indlæg.

 • Ortopædiske sko

  Hvis du ikke kan gå i almindelige sko pga. dine fodproblemer, kan ortopædiske sko være en mulighed. Der findes tre forskellige grupper af ortopædiske sko: En standardløsning, en kombinationsløsning samt specielt fremstillede sko.

  Det er en ortopædskomager, der tager mål til og sørger for fremstillingen af dine ortopædiske sko.

 • Tilskud til fodbehandling, sko og fodindlæg

  Du har mulighed for at søge om tilskud til fodbehandling, sko og fodindlæg.

  Læs om tilskud til fodbehandling, sko og fodindlæg

Senest opdateret 01.05.2023