Ondt i nakken – har du smerter og spændinger i nakken?

’Hold i nakken’ er i daglig tale den mest brugte betegnelse for smerter og spændinger i nakken. 

Nakkehold dækker imidlertid over smerter, hvor årsagen til smerterne ikke er klare. Flere problemer kan bidrage til smerter og spændinger i nakken  ofte i et komplekst samspil, som behandleren ikke klart kan afklare ved at foretage mulige undersøgelser.

Nakkeproblemer kan blandt andet skyldes overanstrengelse eller uventede stød, men årsagen kan i nogle tilfælde også være visse gigtsygdomme.

Her kan du læse om forskellige årsager til smerter i nakken. 

 • Vigtig information før du læser videre

  Vær opmærksom på følgende før du læser videre:

  • Teksterne angiver ofte forekommende årsager til smerter i det område, du har klikket på  men dækker ikke alle mulige årsager til smerterne.
  • Teksterne omfatter ikke beskrivelse af traumer (knoglebrud eller anden skade klart udløst af en ulykke).
  • Teksterne kan ikke træde i stedet for undersøgelse hos behandler – som læge, fysioterapeut eller kiropraktor.
  • Teksterne giver ikke udtømmende råd om behandling  kun enkelte eksempler på behandling er angivet.
 • De mest almindelige årsager til smerter i nakken

  Forstuvning

  En årsag til smerter i nakken kan være, at de små led i halshvirvelsøjlen er blevet forstuvet. Samtidig kan der være sket det, at noget ledvæv kortvarigt er blevet indeklemt, ligesom der kan være sket nogle småskader i bruskskiverne (også kaldet båndskiverne) mellem hvirvellegemerne, hvilket kan irritere ledbånd, muskelsener og muskulatur.

  Overbelastning eller uventede stød

  Nakkesmerter kan også skyldes, at du har overanstrengt nakken, f.eks. hvis du siddet længe i en dårlig stilling, eller hvis du har lavet noget, du ikke er vant til. Nakkeproblemerne kan også opstå pga. en mindre nakkeskade, idet du f.eks. har fået et pludseligt skub eller stød.

  Diskusprolaps og slitage

  I andre tilfælde kan forklaringen på smerter i nakken være forhold, som lægen kan bedømme ud fra røntgenundersøgelse og/eller skanning. Det drejer sig typisk om diskusprolaps eller slitage i båndskiver og hvirvellegemer (slidgigt og spondylose), som kan være smertefuldt.

  Læs mere om diskusprolaps

  Læs mere om slidgigt

  Kroniske gigtsygdomme

  Smerter i nakken ses også ved kroniske gigtsygdomme, f.eks. hos ældre med muskelgigt og kæmpecelle-karbetændelse.

  Læs mere om muskelgigt og kæmpecelle-karbetændelse

  Sygdomme andre steder i kroppen

  I nogle tilfælde kan smerter i nakken også skyldes sygdom andre steder i kroppen. Et eksempel er hjertesygdom, hvor hjertesmerter kan udstråle mellem skulderbladene. Det samme kan forekomme ved sygdom i nyrer eller bugspytkirtlen.

  Er du kvinde?

  Endelig spiller kønnet en rolle, idet kvinder har hyppigere nakkesmerter end mænd.

  Du kan læse mere om forskellige årsager til nakkesmerter nedenfor. Klik på de overskrifter, der passer til dig.

 • Er dine smerter i nakken kortvarige?

  Hold i nakken udløses ofte, når man laver nikke- eller rotationsbevægelser. Det sker især, hvis man i forvejen har overanstrengt sig i forbindelse med uvant arbejde, eller hvis man er utrænet.

  Hold i nakken kan også opstå, hvis muskulatur og ledbånd har været udspændt over længere tid. F.eks. i forbindelse med kontorarbejde, hvor man har siddet længe i en uheldig arbejdsstilling, eller i forbindelse med bilkørsel.

  Uventede stød og skub, eller nys og host kan også give nakkehold.

  Nakkehold kan opstå pludseligt her og nu, men ofte udvikler det sig over nogle timer, hvor smerterne opstår hurtigt i den ene side af nakken. Smerterne kan desuden være forbundet med kulde eller varme – eller en brændende fornemmelse i området. Smerterne kan være så voldsomme, at man ikke kan røre sig, f.eks. kan det være vanskeligt komme ud af sengen.

  I de fleste tilfælde går ubehaget over inden for få dage, og i reglen er det hele overstået inden for et par uger, uden man har gjort andet end at aflaste nakken. Det er dog almindeligt, at nakkehold kommer igen, især hos mennesker med hypermobilitet.

  Læs mere om hypermobilitet

 • Er dine smerter i nakken længerevarende?

  Du bør søge læge, hvis dine nakkeproblemer tager til, eller hvis de varer ved.

  Søg også læge, hvis dine smerter ”stråler ud” til arme, eller hvis du har fornemmelse af følelsesløshed eller nedsat kraft i dine arme eller ben. Her kan der nemlig være tale om nervetryk, der er udløst af f.eks. diskusprolaps eller slitage i rygsøjlen.

  Læs mere om diskusprolaps

 • Har du smerter i nakken ved belastning?

  Hvis dine nakkesmerter forværres, eller hvis du udelukkende har smerter, når du belaster nakken i forbindelse med visse bevægelser, kan smerterne skyldes nervetryk, og at dine ledbånd og muskulaturen i nakken er blevet overbelastet.

 • Har du smerter i nakken i hvile?

  Smerter i hvile er typiske for gigtbetændelse (inflammation), som kan udløses af mange forskellige forhold. Der kan altså være tale om muskelsene-betændelse, især ved tilhæftningen til knogler.

  Også sygdomme, der er ledsaget af betændelse (inflammation) i nakken, giver typisk hvilesmerter og stivhedsfornemmelse efter hvile. Dette kaldes også morgenstivhed.

  Sygdommene er f.eks. leddegigt, som kan ramme rygsøjlens nakkeled opadtil, rygsøjlegigt (spondylartrit) samt muskelgigt og kæmpecelle-karbetændelse. Sidstnævnte er typisk forbundet med hvilesmerter i nakken, overarme, sædeområdet og lår.

  Læs mere om leddegigt

  Læs mere om spondylartrit

  Læs mere om muskelgigt og kæmpecelle-karbetændelse

 • Er du yngre?

  Når yngre mennesker oplever nakkesmerter, skyldes det typisk, at rygsøjlen og/eller nakkens ledbånd og muskulatur er blevet overbelastet. Det gælder især, hvis man er utrænet og laver en aktivitet, man ikke er vant til.

  Nakkeproblemer kan også skyldes en diskusprolaps. I mellem hver ryghvirvel sidder en blød bruskskive (diskus), der består af en geleagtig kerne, og omkring den er en elastisk bruskring. En diskusprolaps opstår, når der dannes en revne i ringen, så geléen flyder ud og trykker på nerven ned til benet.

  Diskusprolaps ses hyppigt hos både yngre og ældre - oftest giver den ikke symptomer. Dog kan en diskusprolaps - når den opstår - godt fra starten af give nakkesmerter, der stråler ud til en arm. Og prolapsen kan godt senere give symptomer.

  Læs mere om diskusprolaps

 • Er du ældre?

  Slitage i rygsøjlens nakkeled er meget hyppige hos midaldrende og ældre. Slitagen omfatter en afsmalning af båndskiverne mellem hvirvellegemerne (diskusdegeneration), slidgigt i rygsøjlens små led samt knoglefremspring på hvirvellegemerne (osteofytter). Disse forhold kan gøre, at nerverne bliver irriteret, fordi de løbende får mindre plads - hvilket kan give nakkesmerter.

  Ældre har derudover nedsat modstandskraft, selv ved mindre belastninger i ledbånd og muskulatur. Det skyldes, at vævet langsomt bliver nedbrudt med alderen.

  Sygdommene muskelgigt og kæmpecelle-karbetændelse, der er karakteriseret ved blandt andet muskelømhed og stivhed i nakken, forekommer kun hos ældre.

  Læs mere om slidgigt

  Læs mere om muskelgigt og kæmpecelle-karbetændelse

Senest opdateret 25.11.2022