Ondt i nakken – har du nakkesmerter eller spændinger i nakken?

’Hold i nakken’ er i daglig tale den mest brugte betegnelse for smerter og spændinger i nakken. 

Nakkehold dækker imidlertid over smerter, hvor årsagen til smerterne ikke er klare. Flere problemer kan bidrage til smerter og spændinger i nakken  ofte i et komplekst samspil, som behandleren ikke klart kan afklare ved at foretage mulige undersøgelser.

Nakkeproblemer kan blandt andet skyldes overanstrengelse eller uventede stød, men årsagen kan i nogle tilfælde også skyldes visse gigtsygdomme.

Her kan du læse om forskellige årsager til, hvorfor man kan få ondt i nakken. 

 • Vigtig information før du læser videre

  Vær opmærksom på følgende før du læser videre:

  • Teksterne angiver ofte forekommende årsager til smerter i det område, du har klikket på  men dækker ikke alle mulige årsager til smerterne.
  • Teksterne omfatter ikke beskrivelse af traumer (knoglebrud eller anden skade klart udløst af en ulykke).
  • Teksterne kan ikke træde i stedet for undersøgelse hos behandler – som læge, fysioterapeut eller kiropraktor.
  • Teksterne giver ikke udtømmende råd om behandling  kun enkelte eksempler på behandling er angivet.
 • De mest almindelige årsager til smerter i nakken

  Hold i nakken

  Et såkaldt hold i nakken kan give akutte smerter i nakken og baghovedet, og det kan opleves meget smertefuldt at dreje hovedet. En forkert bevægelse kan nogle gange være nok til at udløse en voldsom stivhed i nakken, som dog er ganske ufarligt. De smertefulde spændinger i nakken kan gøre det svært at klare dagligdags ting som at tage tøj på, køre bil eller passe sit arbejde, men tilstanden vil fortage sig i løbet af dage til uger og kan eventuelt afhjælpes hurtigere ved at konsultere en kiropraktor eller fysioterapeut. Ved usikkerhed om nakkesmerternes årsag og/eller ved tiltagende/længerevarende smerter i nakken, bør man konsultere sin læge.

  Inflammation i nakken

  Hvis du har en inflammatorisk gigtsygdom, kan du have gigt i nakken, som typisk vil vise sig som smerter eller irritation ved hvile. Inflammation er her udtryk for gigtbetændelse og må ikke forveksles med inflammation udløst af infektion.

  Forstuvet nakke

  En årsag til smerter i nakken kan være en forstuvning af nakken, hvor de små led i halshvirvelsøjlen er blevet forstuvet. Samtidig kan der være sket det, at noget ledvæv kortvarigt er blevet indeklemt, ligesom der kan være sket nogle småskader i bruskskiverne (også kaldet båndskiverne) mellem hvirvellegemerne, hvilket kan irritere ledbånd, muskelsener og muskulatur.

  Smerter i nakken grundet overbelastning eller uventede stød

  Nakkesmerter kan også skyldes, at du har overanstrengt nakken, f.eks. hvis du siddet længe i en dårlig stilling, eller hvis du har lavet noget, du ikke er vant til. Nakkeproblemerne kan også opstå pga. en mindre nakkeskade, idet du f.eks. har fået et pludseligt skub eller stød.

  Slidgigt i nakken eller en diskusprolaps

  I andre tilfælde kan forklaringen på smerter i nakken være forhold, som lægen kan bedømme ud fra røntgenundersøgelse og/eller skanning. Det drejer sig typisk om diskusprolaps eller slitage i båndskiver og hvirvellegemer (slidgigt og spondylose), som kan være smertefuldt, da man kan få en nerve i klemme i nakken.

  Nogle mennesker oplever knaselyde i nakken ved slidgigt, mens andre oplever svimmelhed ved en stiv nakke, næsten som hvis man er beruset.

  Læs mere om diskusprolaps

  Læs mere om slidgigt

  Kroniske nakkesmerter kan skyldes gigtsygdomme

  Smerter i nakken ses også ved kroniske gigtsygdomme, f.eks. hos ældre med muskelgigt og kæmpecelle-karbetændelse.

  Ondt i nakken kan skyldes sygdomme andre steder i kroppen

  I nogle tilfælde kan smerter i nakken også skyldes sygdom andre steder i kroppen. Et eksempel er hjertesygdom, hvor hjertesmerter kan udstråle mellem skulderbladene. Det samme kan forekomme ved sygdom i nyrer eller bugspytkirtlen.

  Er du kvinde?

  Endelig spiller kønnet en rolle, idet kvinder har hyppigere nakkesmerter end mænd.


  Du kan læse mere om forskellige årsager til ondt i nakken nedenfor. Klik på de overskrifter, der passer til dig.

   

   

 • Er dine nakkesmerter kortvarige?

  Hold i nakken udløses ofte, når man laver nikke- eller rotationsbevægelser. Det sker især, hvis man i forvejen har overanstrengt sig i forbindelse med uvant arbejde, eller hvis man er utrænet.

  Hold i nakken kan også opstå, hvis muskulatur og ledbånd har været udspændt over længere tid. F.eks. i forbindelse med kontorarbejde, hvor man har siddet længe i en uheldig arbejdsstilling, eller i forbindelse med bilkørsel.

  Uventede stød og skub, eller nys og host kan også give nakkehold.

  Nakkehold kan opstå pludseligt her og nu, men ofte udvikler det sig over nogle timer, hvor smerterne opstår hurtigt i den ene side af nakken. Smerterne kan desuden være forbundet med kulde eller varme – eller en brændende fornemmelse i området. Smerterne kan være så voldsomme, at man ikke kan røre sig, f.eks. kan det være vanskeligt komme ud af sengen.

  I de fleste tilfælde går ubehaget over inden for få dage, og i reglen er det hele overstået inden for et par uger, uden man har gjort andet end at aflaste nakken. Det er dog almindeligt, at nakkehold kommer igen, især hos mennesker med hypermobilitet.

  Læs mere om hypermobilitet

 • Er dine smerter i nakken længerevarende?

  Du bør søge læge, hvis dine nakkeproblemer tager til, eller hvis de varer ved.

  Søg også læge, hvis dine smerter ”stråler ud” til arme, eller hvis du har fornemmelse af følelsesløshed eller nedsat kraft i dine arme eller ben. Her kan der nemlig være tale om nervetryk, der er udløst af f.eks. diskusprolaps eller slitage i rygsøjlen.

  Inflammation i nakken kan skyldes en bagvedliggende gigtsygdom og kan være årsag til både milde eller stærke smerter samt give følelsen af en stiv nakke.

 • Får du ondt i nakken ved belastning?

  Hvis dine nakkesmerter forværres, eller hvis du udelukkende har smerter, når du belaster nakken i forbindelse med visse bevægelser, kan smerterne skyldes nervetryk, og at dine ledbånd og muskulaturen i nakken er blevet overbelastet.

 • Har du nakkesmerter i hvile?

  Smerter i hvile er typiske for gigtbetændelse (inflammation), som kan udløses af mange forskellige forhold. Der kan altså være tale om muskelsene-betændelse, især ved tilhæftningen til knogler.

  Også sygdomme, der er ledsaget af betændelse (inflammation) i nakken, giver typisk hvilesmerter og stivhedsfornemmelse efter hvile. Dette kaldes også morgenstivhed.

  Sygdommene er f.eks. leddegigt, som kan ramme rygsøjlens nakkeled opadtil, rygsøjlegigt (spondylartrit) samt muskelgigt og kæmpecelle-karbetændelse. Sidstnævnte er typisk forbundet med hvilesmerter i nakken, overarme, sædeområdet og lår. Det er dermed muligt at have gigt i nakken.

  Læs mere om leddegigt

  Læs mere om spondylartrit

 • Ondt i nakken hos yngre personer

  Når yngre mennesker oplever nakkesmerter, skyldes det typisk, at rygsøjlen og/eller nakkens ledbånd og muskulatur er blevet overbelastet. Det gælder især, hvis man er utrænet og laver en aktivitet, man ikke er vant til.

  Nakkeproblemer kan også skyldes en diskusprolaps. I mellem hver ryghvirvel sidder en blød bruskskive (diskus), der består af en geleagtig kerne, og omkring den er en elastisk bruskring. En diskusprolaps opstår, når der dannes en revne i ringen, så geléen flyder ud og trykker på nerven ned til benet.

  Diskusprolaps ses hyppigt hos både yngre og ældre - oftest giver den ikke symptomer. Dog kan en diskusprolaps - når den opstår - godt fra starten af give nakkesmerter, der stråler ud til en arm. Og prolapsen kan godt senere give symptomer.

 • Ondt i nakken hos ældre personer

  Slitage i rygsøjlens nakkeled (slidgigt i nakken) er meget hyppigt hos midaldrende og ældre. Slitagen omfatter en afsmalning af båndskiverne mellem hvirvellegemerne (diskusdegeneration), slidgigt i rygsøjlens små led samt knoglefremspring på hvirvellegemerne (osteofytter). Disse forhold kan gøre, at nerverne bliver irriteret, fordi de løbende får mindre plads - hvilket kan give nakkesmerter.

  Ældre har derudover nedsat modstandskraft, selv ved mindre belastninger i ledbånd og muskulatur. Det skyldes, at vævet langsomt bliver nedbrudt med alderen.

  Sygdommene muskelgigt og kæmpecelle-karbetændelse, der er karakteriseret ved blandt andet muskelømhed og stivhed i nakken, forekommer kun hos ældre.

  Læs mere om muskelgigt og kæmpecelle-karbetændelse

Senest opdateret 01.05.2023