Smerter og træning – start ikke for hurtigt op!

Smerter og træthed som følge af gigt fremmer ikke ligefrem lysten til at trække i træningstøjet. Men det er vigtigt, at du holder kroppen aktiv i det omfang, dine kroniske smerter tillader – og faktisk kan det hjælpe mod smerterne. Når du skal i gang med at træne, er det dog vigtigt, at du ikke overanstrenger dig. Det kan fremprovokere en forværring af smerterne og egentlige skader – og dermed sætte dig på pause.  

Nu skal det endelig være! Du har meldt dig ind i det lokale træningscenter, eller du har investeret i alt det rigtige træningsudstyr – måske har du bare spændt løbeskoene eller låst cyklen op for første gang i lang tid.

Du kaster dig ivrigt ud i træningen – men du glemmer måske, at din krop slet ikke er vant til at blive brugt på den måde? Eller også har du tidligere været meget aktiv og tror, at du snildt kan starte op på dit tidligere niveau. Det skal du passe på med.

Risiko for lang træningspause

Mange af os starter nemlig alt for hårdt ud – og det betyder, at især sener og ledbånd kan blive overbelastede. Det kan give smerter og egentlige skader, der kan kræve tid for at hele.

Skader og overbelastning tvinger dig med andre ord til at holde træningspauser. Ulempen er også, at en uheldig start med smerter og skader kan betyde, at du mister lysten eller viljen til at komme i gang igen.

Kom godt i gang med træning

Der er mange gode grunde til at komme i gang med bevægelse og træning:

  • Motion lindrer dine smerter. Når du motionerer, frigiver din hjerne stoffer (hormoner), der virker smertestillende.
  • Motion og træning kan forebygge og lindre symptomer på depression.
  • Motion forbedrer din sundhed og giver dig mere overskud og velvære.
  • Motion giver dig mulighed for at møde andre mennesker og skabe sociale netværk.
  • Motion og bevægelse giver dig en bedre nattesøvn.
  • Motion er med til at modvirke overvægt, som kan belaste dine led.
Senest opdateret 07.06.2023