Ondt i hælen og ankel – har du smerter i hælen og ankel?

Risikoen for smerter i ankel og fødder bliver større, hvis man har såkaldte 'fejlstillinger' i området. Det gælder f.eks. platfod, hulfod og skævhed i anklen.

Smerterne kan også skyldes overbelastning af senerne i anklen samt visse gigtsygdomme.

Her kan du læse om forskellige årsager til smerter i hæl og ankel.

 • Vigtig information før du læser videre

  Vær opmærksom på følgende før du læser videre:

  • Teksterne angiver ofte forekommende årsager til smerter i det område, du har klikket på  men dækker ikke alle mulige årsager til smerterne.
  • Teksterne omfatter ikke beskrivelse af traumer (knoglebrud eller anden skade klart udløst af en ulykke).
  • Teksterne kan ikke træde i stedet for undersøgelse hos behandler – som læge, fysioterapeut eller kiropraktor.
  • Teksterne giver ikke udtømmende råd om behandling  kun enkelte eksempler på behandling er angivet.
 • De mest almindelige årsager til smerter i hæl og ankel

  Overbelastet akillessene

  På bagsiden af hælen hæfter akillessenen, som er kroppens stærkeste muskelsene. Både senen og bløddelene omkring senen, herunder slimsække, kan blive overbelastet. Her vil der typisk komme en øm, knudeformet hævelse i senen pga. betændelse.

  Overbelastet hælpude

  Under hælen sidder en fedtpude (hælpuden), som kan blive beskadiget, når man overbelaster den. Overbelastningen gør, at den stødabsorberende funktion bliver mindre. Der opstår derfor hælsmerter, når man går.

  Overbelastet tilhæftning til hælbenet – hælspore

  Også hulfods-senens tilhæftning til hælbenet kan blive overbelastet og give smerter, når man går. I daglig tale kaldes dette ”hælspore”.

  Irriterede sener

  Måske skyldes dine ankelsmerter, at nogle sener i anklen er irriteret. Seneirritation kan opstå på både yder- og indersiden af anklen. På indersiden af anklen løber senerne i en tunnel (Tarsaltunnellen) sammen med en nerve. Hævelse af senerne kan pga. de snævre pladsforhold trykke på nerven og herved give smerter, der stråler ud til forfoden.

  Gigtsygdomme

  Selve ankelleddet bliver sjældent ramt af slidgigt, medmindre leddet tidligere har været beskadiget. Derimod rammes leddene i mellemfoden ofte ved slidgigt hos ældre.

  Læs mere om slidgigt

  Gigtbetændelse kan forekomme i anklen, f.eks. ved krystalgigt (herunder urinsyregigt) og leddegigt.

  Læs mere om urinsyregigt

  Læs mere om leddegigt

  Du kan læse meget mere om forskellige årsager til ankelsmerter nedenfor. Klik på de overskrifter, der passer til dig.

 • Er smerterne i din ankel kortvarige?

  Har du forbigående smerter i området omkring dit ankelled, kan en typisk årsag være, at en sene i anklen er overbelastet. 

  Dine ankelsmerter vil aftage, når du aflaster anklen.

 • Er smerterne i din ankel længerevarende?

  Hvis dine smerter i din ankel varer ved, eller hvis de bliver værre, bør du søge læge for at få en vurdering af årsagen.

  Smerterne vil ofte skyldes seneirritation.

 • Har du smerter i din ankel ved belastning?

  Hvis smerterne i din ankel bliver værre, eller hvis du udelukkende har smerter, når du udsætter anklen for belastning eller laver visse aktive bevægelser, kan smerterne skyldes, at muskelsener, slimsække eller ledbånd er irriteret.

 • Har du smerter i din ankel i hvile?

  Hvilesmerter er typiske for gigtbetændelse (inflammation), som kan udløses af irritation i muskelsener eller slimsække i området omkring ankelleddet.

  Men også kroniske gigtsygdomme, som f.eks. krystalgigt (herunder urinsyregigt) og leddegigt, kan give betændelse, så ankelleddet hæver op.

  Læs mere om urinsyregigt

  Læs mere om leddegigt

 • Er du yngre?

  Når yngre får ondt i anklen, skyldes det ofte, at muskelsener i anklen er blevet overbelastet. Det gælder især, hvis man er utrænet og laver en aktivitet, man ikke er vant til.

 • Er du ældre?

  Slitage i ankelområdets sener er hyppig hos midaldrende og ældre. Dette øger risikoen for skader og irritation af senerne – og hermed smerter.

Senest opdateret 27.06.2022