Ondt i hælen eller anklen – har du hælsmerter så læs her!

Risikoen for smerter i ankel og fødder bliver større, hvis man har såkaldte 'fejlstillinger' i området. Det gælder f.eks. platfod, hulfod og skævhed i anklen.

Ondt i hælene eller ankler kan også skyldes overbelastning af senerne i anklen samt visse gigtsygdomme.

Her kan du læse om forskellige årsager til smerter i hælen og ankelled.

 • Vigtig information før du læser videre

  Vær opmærksom på følgende før du læser videre:

  • Teksterne angiver ofte forekommende årsager til smerter i hælen eller anklen  men dækker ikke alle mulige årsager til smerterne.
  • Teksterne omfatter ikke beskrivelse af traumer (knoglebrud eller anden skade klart udløst af en ulykke).
  • Teksterne kan ikke træde i stedet for undersøgelse hos behandler – som læge, fysioterapeut eller kiropraktor.
  • Teksterne giver ikke udtømmende råd om behandling  kun enkelte eksempler på behandling er angivet.
 • De mest almindelige årsager til hælsmerter og ondt i anklen

  Ondt i akillessenen

  På bagsiden af hælen hæfter akillessenen, som er kroppens stærkeste muskelsene. Både senen og bløddelene omkring senen, herunder slimsække, kan blive overbelastet. Ved betændelse i akillessenen vil der typisk komme en øm, knudeformet hævelse i senen.

  Overbelastet hælpude

  Under hælen sidder en fedtpude (hælpuden), som kan blive beskadiget, når man overbelaster den. Overbelastningen gør, at den stødabsorberende funktion bliver mindre. Der opstår derfor hælsmerter, når man går. Får du derfor ondt under hælen, kan det være en god idé at undgå at overbelaste hælen yderligere.

  Hælspore – overbelastet tilhæftning til hælbenet

  Også hulfods-senens tilhæftning til hælbenet kan blive overbelastet og give smerter, når man går. I daglig tale kaldes dette ”hælspore”. 

  Hvad er hælspore egentlig? Tilstanden udvikles gradvist grundet overbelastning af fodsålens seneplade, hvor et slags kalkhorn udvikles på hælbenet. Symptomer på hælspore kan variere alt efter sværhedsgraden, men man vil oftest opleve smerter under hælen, så snart hælen belastes. 

  Irriterede sener

  Måske skyldes dine ankelsmerter, at nogle sener i anklen er irriteret. Seneirritation kan opstå på både yder- og indersiden af anklen. På indersiden af anklen løber senerne i en tunnel (Tarsaltunnellen) sammen med en nerve. Hævelse af senerne kan pga. de snævre pladsforhold trykke på nerven og herved give smerter, der stråler ud til forfoden.

  Senebetændelse skyldes hverken bakterier eller virus, men inflammation som følge af overbelastning.

  Gigt i ankel eller fod

  Selve ankelleddet bliver sjældent ramt af slidgigt, medmindre leddet tidligere har været beskadiget. Derimod rammes leddene i mellemfoden ofte ved slidgigt hos ældre.

  Læs mere om slidgigt

  Gigtbetændelse kan forekomme i anklen, f.eks. ved krystalgigt (herunder urinsyregigt) og leddegigt. Symptomer kan være hvilesmerter og eventuelt en hævet ankel.

  Læs mere om urinsyregigt

  Læs mere om leddegigt

  Du kan læse meget mere om forskellige årsager til ankelsmerter nedenfor. Klik på de overskrifter, der passer til dig.

 • Er smerterne i din ankel kortvarige?

  Har du forbigående smerter i området omkring dit ankelled, kan en typisk årsag være, at en sene i anklen er overbelastet. 

  Dine ankelsmerter vil aftage, når du aflaster anklen.

 • Er smerterne i din ankel længerevarende?

  Hvis dine smerter i din ankel varer ved, eller hvis de bliver værre, bør du søge læge for at få en vurdering af årsagen.

  Smerterne vil ofte skyldes seneirritation, men kan også skyldes hælspore eller visse gigtsygdomme.

 • Har du smerter i din ankel ved belastning?

  Hvis smerterne i din ankel bliver værre, eller hvis du udelukkende har smerter, når du udsætter anklen for belastning eller laver visse aktive bevægelser, kan smerterne skyldes, at muskelsener, slimsække eller ledbånd er irriteret.

 • Smerter i ankel ved hvile?

  Hvilesmerter er typiske for gigtbetændelse (inflammation), som kan udløses af irritation i muskelsener eller slimsække i området omkring ankelleddet.

  Men også kroniske gigtsygdomme, som f.eks. krystalgigt (herunder urinsyregigt) og leddegigt, kan give betændelse, så ankelleddet hæver op.

 • Ondt i hælen eller ankel hos yngre personer

  Når yngre får ondt i anklen, skyldes det ofte, at muskelsener i anklen er blevet overbelastet. Det gælder især, hvis man er utrænet og laver en aktivitet, man ikke er vant til.

  Dine smerter kan skyldes en betændt akillessene, hælspore eller en overbelastning i sener og andre bløddele.

 • Ondt i hælen eller ankel hos ældre personer

  Slitage i ankelområdets sener er hyppig hos midaldrende og ældre. Dette øger risikoen for skader og irritation af senerne – og hermed smerter.

  Smerterne skyldes sjældent slidgigt i anklen, men kan være slidgigt i mellemfoden, og du bør derfor opsøge læge, hvis smerterne ikke aftager, eller du oplever smerter i anklen ved hvile, da dette ofte ses ved gigtinflammation.

Senest opdateret 05.07.2023