Hvad er en diskusprolaps? Se Gigtforeningens illustrationer

Ca. fire procent af den danske befolkning får diskusprolaps med symptomer på nervetryk eller -irritation 1-2 gange i løbet af livet. Men i en del tilfælde vil en diskusprolaps ikke give smerter.

Hvad er en diskusprolaps? Se illustrationer

En diskusprolaps opstår, når de yderste lag i en bruskskive (diskus) sprækker og ikke længere kan holde på den bløde kerne, der sidder inde i brusken. 

Ca. fire procent af den danske befolkning får diskusprolaps med symptomer på nervetryk eller -irritation 1-2 gange i løbet af livet. Men i en del tilfælde vil en diskusprolaps ikke give smerter.

Når en diskusprolaps opstår

Mellem ryghvirvlerne sidder der bruskskiver (diskus). De fungerer som en slags støddæmper og gør det muligt, at vi kan bevæge ryggen. Den normale bruskskive består af en blød, vandholdig kernemasse, der er omgivet af en ring af stærkt bindevæv.

En diskusprolaps opstår, når den bløde gelemasse midt inde bruskskiven (diskus) buler helt frem igennem en sprække i den omgivende bindevævsring. Det kaldes også en udposning.

En diskusprolaps opstår almindeligvis i lænden men i nogletilfælde kan også halshvirvlerne og i sjældne tilfælde brystryghvirvlerne rammes.

For at kunne forstå, hvad der sker, når man får en diskusprolaps, er det nyttigt at vide lidt om, hvordan din ryg er opbygget.

Læs om ryggens opbygning

Læs mere om diskusprolaps

Her kan du se illustrationer af, hvad en diskusprolaps er, samt hvordan det ser ud:

 • Den normale diskus

  På billedet herunder kan du se en ryghvirvel ovenfra (forestil dig, at din rygsøjle er skåret tværs over). Bruskskiven er normal, den bløde gelekerne er rund og fin og beskyttet af den omgivende bindevævsring. 

 • Når en bule presser på – diskusprotrusion

  På billedet herunder kan du se, at den bløde gelekerne buler ud og presser på bindevævsringen. Denne udbulning kalder lægerne en diskusprotrusion. Den vil ikke nødvendigvis give symptomer, men hvis den sidder uheldigt, kan den irritere nerven, der løber ud fra rygmarven. Det kan give iskiassmerter i lænden, ned i ballen og videre ned i benet.

   

 • Diskusprolaps

  En diskusprolaps opstår, når den bløde gelemasse inde i bruskskiven (diskus) bryder helt igennem en sprække i den omgivende bindevævsring – som vist på billedet herunder.

  Hvis prolapsen sidder uheldigt, kan den trykke på en nerve. Det kan give iskias-smerter fra lænden og videre ned i ballen og benet. Hvis diskusprolapsen sidder i den øverste del af rygsøjlen, kan du få smerter, der stråler ud i armen.

Senest opdateret 27.04.2023