Behandling af hypermobilitet – forbyggelse af smerter og skader

Træning, der øger styrke og stabilitet omkring leddene, og en bevidsthed om ikke at belaste leddene er en vigtig del af behandlingen af hypermobilitet.

Noget af det vigtigste i behandlingen af hypermobilitet er, at du er bevidst om tilstanden og ved, hvordan du kan forebygge smerter og følgevirkninger.

Du skal ikke lade være med at dyrke idræt eller motion, fordi du er hypermobil – tværtimod. Og der er i princippet ingen motionsformer, du ikke må dyrke. Men det er vigtigt, at du ikke belaster dine led uhensigtsmæssigt, og at du forebygger skader gennem stabilitetstræning.

Hvis du får gentagne skader

Oplever du gentagne gange skader som forstuvede ankler eller knæ og skuldre, der går af led, må du nok indstille dig på at finde en anden form for idræt eller motion.

Sådan kan en fysioterapeut hjælpe

En fysioterapeut kan hjælpe dig til at forebygge smerter – f.eks. gennem:

  • Instruktion af et individuelt tilpasset træningsprogram, der øger styrke og stabilitet omkring leddene.
  • Vejledning i, hvordan uhensigtsmæssige belastninger af leddene undgås – herunder korrektion af uhensigtsmæssige ledstillinger i forbindelse med hvile, arbejde og sport.
  • Vejledning i valg af arbejde og sport.
  • Vejledning vedrørende hjælpemidler mv. (du kan også kontakte en ergoterapeut, der er specialuddannet inden for dette område).

Nogle klinikker for fysioterapi og aftenskoler tilbyder holdtræning for hypermobile.

Senest opdateret 27.04.2023