Sådan undersøger lægen for urinsyregigt og podagra

Du skal undersøges grundigt af en læge, hvis du har symptomer på urinsyregigt. Læs om de undersøgelser, lægen vil lave.

Urinsyregigt (også kaldet podagra ved urinsyregigt i storetåen) er en gigtsygdom, der viser sig som akut gigtbetændelse i et eller flere led, der gør meget ondt og bliver ømme, samtidig med at de hæver og bliver røde. Du kan også få feber.

Hvis du har symptomer på urinsyregigt, er det vigtigt, at du bliver grundigt undersøgt af en læge.

Lægen vil se på:

 • Hvordan ser leddet ud?

  Typisk stiller lægen diagnosen ud fra, hvordan leddet ser ud. Er det rødligt, hævet og voldsomt ømt? 

 • Smerter

  Smerter ved urinsyregigt er ofte markante, men kan også vise sig på en mere snigende og ukarakteristisk måde. 

 • Undersøgelse af ledvæsken

  Lægen vil lave en såkaldt ledpunktur for at kunne stille diagnosen med sikkerhed. Med en kanyle trækkes væske ud af et af de ømme led. Undersøgelsen af ledvæsken sker i et mikroskop, hvor lægen kan se, om væsken indeholder de karakteristiske, nåleformede urinsyrekrystaller. 

 • Blodprøve

  På samme måde kan en blodprøve vise, om koncentrationen af urinsyre i blodet er højere end normalt. Forhøjet urinsyrekoncentration kan imidlertid også ses hos mennesker, som aldrig får symptomer på urinsyregigt. Blodprøven er derfor kun et supplement til de andre undersøgelser. 

 • Knuder

  Hvis du får nogle gullig-hvide knuder på kroppen, kan det være aflejringer af urinsyre (såkaldte tofi). Knuderne sidder ofte på fingrene, på bagsiden af albuen og på øreflippen. Ved toføs urinsyregigt prikker lægen med en nål hul på knuden og suger væsken ud. Herefter undersøges væsken i et mikroskop, som vil afsløre, om den indeholder urinsyrekrystaller.

 • Andre sygdomme

  Når lægen er så omhyggelig med at undersøge væsken for indhold af urinsyrekrystaller, er det for at udelukke andre sygdomme.

  Et rødt, smertende og hævet led kan også skyldes en infektion i leddet, som kræver en anden behandling.

  Ved mistanke om urinsyregigt må man desuden overveje, om det i stedet kunne være slidgigt. Ved slidgigt i f.eks. et af storetåens led eller et knæled kan symptomerne i nogle tilfælde minde om urinsyregigt.

  Læs mere om slidgigt

  En anden sygdom, der kan minde om urinsyregigt, er den sjældnere sygdom pyrofosfatgigt. Den medfører aflejringer af de såkaldte pyrofosfatkrystaller, som er firkantede i modsætning til de nåleformede urinsyrekrystaller. Også denne form for gigt skal behandles på en anden måde end urinsyregigt.

Senest opdateret 01.05.2023