Behandling af spondylartropatier

Det gælder for alle gigtsygdommene i gruppen kaldet "spondylartropatier", at de ikke kan helbredes. Men medicin kan lindre dine symptomer.

Behandlingsplanen vil ofte være den samme for hele sygdomsgruppen, som blandt andet omfatter morbus Bechterew (rygsøjlegigt), psoriasisgigt og reaktiv gigt.

Din læge vil behandle symptomerne med betændelsesdæmpende lægemidler og prioriterer behandlingsgraden efter, hvilke symptomer der dominerer på et givet tidspunkt.
F.eks. kan ledhævelse (knæ/ankler) i en bestemt fase af sygdommen være det mest fremtrædende problem – i andre faser kan seneproblemer eller lænde/sæde-smerter være dominerende.

Læs om mere om symptomer ved spondylartropati

Behandlingsstrategi

I forbindelse med medicinsk behandling af spondylartropatierne er strategien følgende:

Målet er at dæmpe eller om muligt fjerne betændelsesaktiviteten. Det kan ske ved trinvis behandling, der starter med et NSAID-præparat, som ofte giver lindring af symptomerne, hvis du har betændelse i rygsøjlen (spondylartrit), i sacroiliacaleddet (leddet mellem korsben og bækken) samt ved senetilhæftninger.

Salazopyrin og methotrexat kan anvendes, når gigtbetændelsen er mest fremtrædende i f.eks. knæ eller ankler.

Hvis der ikke herved er opnået tilstrækkelig effekt inden for 4-6 måneder, vil din læge overveje behandling med et biologisk lægemiddel af typen TNF-hæmmer. Andre muligheder er en IL-17-hæmmer eller IL-23 hæmmer.

Vær opmærksom på: Alle lægemidler er angivet med generisk stofnavn – og dermed ikke handelsnavn, da de disse ofte ændres.

Læs mere om behandling med biologiske lægemidler

 

Senest opdateret 01.05.2023