Kost – svar fra Gigtforeningens kostvejleder

Her kan du læse de mest hyppige svar om kost og gigt, som Gigtforeningens kostvejleder giver, når medlemmer kontakter rådgivningen.

 • Følg kostrådene


  De fleste med gigt kan have gavn af at tage udgangspunkt i de officielle kostråd for at få en varieret kost, der dækker behovet for vitaminer, mineraler og andre vigtige næringsstoffer. Kostrådende kan gøre det lettere at undgå, at du tager for meget på. Og risikoen for f.eks. hjerte-kar-sygdomme, type 2-diabetes og kræft nedsættes.  Det er ikke kendt, at der generelt er noget, du absolut ikke må spise eller drikke, når du har gigt.

  Find de officielle kostråd  

  De officielle kostråd gælder ikke for børn under 2 år, småtspisende ældre, personer med sygdomme eller tilstande, der stiller særlige krav til maden.

 • Der er ikke viden om, at du skal undgå gluten pga. din gigt

  Der er ikke noget, der tyder på, at det er gavnligt at undgå gluten. Det kan være besværligt at udelukke gluten fra sin kost. Forskning viser, at folks tilfredshed med at spise glutenfrit ofte er lav, og du vil gå glip af desunde fuldkorn i glutenholdige kornprodukter.

  Ved cøliaki, hvor man ikke tåler gluten selv i små mængder eller ved sensitivitet over for gluten, bør man være opmærksom på gluten i maden. Symptomer ved cøliaki som f.eks. ledsmerter og træthed kan minde om symptomerne ved gigt. Cøliaki kan godt optræde sammen med gigtsygdomme. Der er dog ikke noget forskning, der understøtter, at du skal udelukke gluten fra din kost, fordi du har gigt.

  Læs mere om kost 

 • Kostfibre og væske kan være med til at forebygge at du får forstoppelse

  Fibre finder du i rugbrød, groft knækbrød og andet groft brød. Mængden af fibre i brød kan variere, men er brødet mærket med "Fuldkornslogoet", er der godt med hele eller forarbejdede kerner i og dermed et højt fiberindhold. Du finder f.eks. også fibre i havregryn, fuldkornspasta, fuldkornsris, kartofler, grøntsager, frugt og nødder. Gulerødder, blomkål, broccoli, hvidkål, rødkål, pastinak, selleri, porre, ærter og bønner er eksempler på grønsager med et høj indhold af fibre. Nogen hjælper engang imellem maven lidt på vej med svedsker eller lidt hørfrø på en ske sammen med et glas vand.

  Drik gerne rigeligt med væske. Al væske tæller med; danskvand, mælk, juice, te, kaffe osv., men af hensyn til din sundhed anbefales du at slukke tørsten i vand. Derud over er det godt at dyrke motion og at have gode toiletvaner.

  Få flere råd om forstoppelse 

 • Du kan godt få bivirkninger af naturprodukter, som f.eks. kan købes som kosttilskud

  Inden kosttilskud kommer på markedet bliver de sjældent undersøgt for bivirkninger. Derfor kender man ofte kun lidt eller slet ikke til, om kosttilskud har uønskede effekter.

  Oplever du symptomer, du mener er en bivirkning til et kosttilskud anbefaler vi, at du fortæller din læge om oplevelserne. Din læge kender din samlede sygelighed, og kan ved mistanke om bivirkning ved et kosttilskud indrapportere det til myndighederne. Få mere viden om bivirkninger ved naturprodukter, som kosttilskud.

 • Usikkert om mælkesyrebakterier kan lindre dine rygsmerter

  Det er nødvendigt med mere forskning for at afklare om mælkesyrebakterier kan lindre rygsmerter. Forskere i Silkeborg har undersøgt, om mælkesyrebakterier gennem påvirkning af tarmfloraen kan mindske smerter hos mennesker med rygsmerter, hvor modic-forandringer er konstateret på MR-skanninger. 

  Det er desværre endnu for tidligt på baggrund af de foreløbige resultater at anbefale mælkesyrebakterier som behandling.  På nuværende tidspunkt ved man heller ikke, om de mælkesyrebakterier, som f.eks. er i syrnede mælkeprodukter kunne have en bedre, dårligere eller tilsvarende virkning som mælkesyrebakterier som kosttilskud.

  Du kan læse mere om forskningsprojektet og dets resultater på hospitalets hjemmeside. Så kan du selv tage stilling til, om du vil forsøge dig med probiotika. Gigtforeningen anbefaler, at du altid fortæller din læge om brug af kosttilskud.

  Få flere gode råd om alternativ behandling  

Senest opdateret 22.04.2021