Sklerodermi – årsager, symptomer og behandling

Systemisk sklerodermi er en sjælden, autoimmun gigtsygdom. Den opstår, når immunsystemet af ukendte årsager angriber hudens egne raske celler i stedet for at koncentrere sig om at bekæmpe udefrakommende fjender som bakterier eller virus.

Der er to hovedformer for sklerodermi: Lokaliseret sklerodermi, som kun angriber huden, og systemisk sklerodermi, hvor der – ud over huden – også er risiko for involvering af både led og de indre organer.

 • Hvem får sklerodermi?

  Sklerodermi er meget sjælden. Det anslås, at omkring 1.200 mennesker i Danmark lever med sygdommen, og fire ud af fem er kvinder. 

 • Hvorfor får man sklerodermi?

  Sklerodermi er en autoimmun bindevævssygdom.

  Vores immunsystem kan beskrives som en hær af soldater, der hjælper kroppen med at slå udefrakommende bakterier og virus ned. Men hos nogle går et eller andet galt: Soldaterne får forkert besked om, hvad de skal, og begynder også at angribe kroppens eget væv.
  Ved sklerodermi sker der en overproduktion af kollagen, som medfører stivhed og hårdhed (fibrose) i de dele af kroppen, der angribes.

  Arvelighed ser ud til at spille en – om end beskeden – rolle for udvikling af sklerodermi: Hvis et nærtstående familiemedlem har diagnosen, er risikoen for at udvikle sygdommen således ca. én procent.

 • Symptomer ved sklerodermi

  Sygdommen viser sig ved langsom udvikling af aragtig, hård, glat, blank og gullig hud. Ved lokaliseret sklerodermi er sygdommen begrænset til huden – ved systemisk sklerodermi kan den også omfatte led og indre organer.

  Systemisk sklerodermi omfatter oftest fingre, hænder, underarme og ansigt, og Raynauds syndrom ("hvide fingre") er hyppigt forekommende.

  Læs mere om Raynauds syndrom 

  I ansigtet strammes huden omkring munden, læberne bliver smalle og mimikken svækkes. Stivheden i vævet kan også brede sig til spiserøret og lungevævet og medføre synkebesvær og stakåndethed. I sjældne tilfælde kan også tarm, hjerte og nyrer være påvirkede.

 • Sådan undersøger lægen for sklerodermi

  Diagnosen stilles bl.a. på baggrund af de karakteristiske hudforandringer, men også andre undersøgelser, herunder blodprøver samt røntgenbilleder af lunger og andre organer, er nødvendige.

 • Behandling af sklerodermi

  Behandlingen afhænger af symptomer og sygdomsudvikling, som kan variere fra patient til patient.

  Der findes desværre ingen kur eller helbredende medicin mod systemisk sklerodermi, men symptomerne vil ofte kunne lindres. Kløen kan behandles med lokale steroidsalver og fugtighedscreme – og forskellige medikamenter kan være aktuelle i behandlingen af skader på indre organer. Hvis kun huden er involveret, behandles patienten af en dermatolog (speciallæge i hudsygdomme). Hvis også led og indre organer er angrebet, forestås behandlingen på en højt specialiseret reumatologisk sygehusafdeling.

Senest opdateret 16.11.2017