Kontakt Rådgivningen
Gigtforeningens eksperter giver dig personlig og professionel hjælp og vejledning.
Hvis du på grund af gigt har behov for hjælp i dit hjem, skal din kommune tilbyde det. Læs om dine muligheder for at søge om hjemmehjælp.
Fagansvarlig: Tine Lund Larsen, Ergoterapeut hos Gigtforeningens rådgivning.
Hvis din gigtsygdom gør, at du har behov for hjælp i dit eget hjem, skal din kommune tilbyde det. Det er kommunens pligt at sørge for tilbud om:
For at få hjemmehjælp skal du "midlertidigt eller permanent have nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne". Eller også skal du have nogle særlige sociale problemer, der betyder, at du ikke selv kan udføre opgaverne.
I praksis betyder det, at du skal have svært ved at klare dig selv, og de opgaver, der er i hjemmet, enten for en kortere eller længere periode.
Den nye ældrelov fokuserer på helhedspleje og sikring af sammenhæng, kvalitet og selvbestemmelse i hjælpen til ældre. I pleje- og omsorgsforløb indgår praktisk hjælp, som kan være rengøring, vask og indkøbsordning. Det kan også være hjælp til personlig pleje, f.eks. hjælp til at komme i bad, af- og påklædning, spisesituationer eller madservice. Genoptræning er også en vigtig del af helhedsplejen, hvor kommunerne skal tilbyde genoptræning af fysiske funktionsnedsættelser, der ikke er relateret til sygehusindlæggelse.
Det er op til den enkelte kommune at tilrettelægge forløbene, som derfor kan være forskellige fra kommune til kommune.
Du kan læse mere om ældreloven og finde svar på hyppigt stillede spørgsmål om helhedspleje og meget mere på Ældreministeriets hjemmeside.
Det er visitator i kommunen, der vurderer dit behov for hjælp. Det er også visitator, der vurderer, hvilke opgaver hjemmeplejen i givet fald kan løse for dig. Alt efter din alder og dit behov for hjælp og pleje træffer visitator afgørelse efter enten Serviceloven eller Ældreloven. Hvis du er under folkepensionsalderen træffes der afgørelse efter Serviceloven.
Før kommunen kan tilbyde dig hjemmepleje, skal de tilbyde dig et kortvarigt og tidsafgrænset rehabiliteringsforløb. Dette ud fra en individuel vurdering af, om forløbet kan forbedre din funktionsevne og begrænse dit behov for hjælp fremadrettet - og dermed gøre dig så uafhængig og selvhjulpen som muligt.
Rehabiliteringsforløbet er en tværfaglig indsats. Derfor kan der indgå træning med fysio- og ergoterapeuter samt videre træning med hjemmeplejen. Der trænes ud fra specifikke mål, der er sat i samarbejde med dig. Under rehabiliteringsforløbet, modtager du den hjælp, du har brug for.
Ældreloven trådte i kraft d. 01/07/2025 og har til formål at understøtte et hverdagsliv, der er præget af mest mulig livsglæde, selvhjulpenhed og tid til omsorg og nærvær. Loven understøtter især selvbestemmelse, tillid og et tæt samspil med for eksempel pårørende.
Hvis du er folkepensionist, træffes der afgørelse efter Ældreloven. Den bevilgede hjælp gives som et helhedspleje-forløb med et forebyggende, rehabiliterende og vedligeholdende sigte. Det betyder at hjælpen i videst mulige omfang skal sigte at forbedre dit funktionsniveau eller fastholde dit funktionsniveau og forhindre yderligere funktionstab. Forløbet skal være sammenhængende, rummeligt, og muliggøre en løbende tilpasning efter dine ressourcer og behov.
Hvis der i den bevilgede hjælp gøres brug af velfærdsteknologi/hjælpemidler, skal du introduceres i dette på en tryg og værdig måde.
Er du bevilget hjælp til rengøring af gulve, har kommunen mulighed for at låne dig en robotstøvsuger eller give økonomisk støtte til en, hvis du er omfattet af Ældreloven
Hvis du har f.eks. har en samlever, en ægtefælle eller store børn i dit hjem, vil der skulle laves en konkret, individuel vurdering af, hvad I hver især kan forventes at bidrage med i den fælles husholdning. Mange kommuner har strammet betingelserne for at give praktisk hjælp, men hvis ikke du eller din samlever/ægtefælle eller dine hjemmeboende børn kan klare opgaverne i hjemmet på grund af sygdom eller andre særlige hensyn, så skal kommunen tilbyde hjemmehjælp.
Når kommunen vurderer behovet for hjemmehjælp, skal der ses på hele situationen for den, der søger hjælp. Det betyder, at der både skal ses på, hvad du selv kan klare, og om der er andre i husstanden, der kan hjælpe til. Dette bygger på to principper: at man skal have hjælp, når man ikke selv kan klare opgaven, men også at man har et ansvar for sig selv og sin familie.
Kommunen skal kunne tilbyde hjemmehjælp hele døgnet, hvis det er nødvendigt.
Kommunen skal tilbyde frit valg af hjemmehjælpsleverandør.
Hjemmehjælp kan deles op i:
Du kan få midlertidig hjemmehjælp i en bestemt periode. Det kan f. eks. blive relevant efter en operation, hvis du ikke kan klare dig selv i dit hjem, når du bliver udskrevet.
Kommunen kan opkræve betaling for midlertidig hjemmehjælp efter en vurdering af dine indtægtsforhold.
Du kan få varig hjemmehjælp, hvis du har behov for vedvarende hjælp.
Varig hjemmehjælp er gratis.
Du kan kontakte din kommunes myndighedsafdeling og tale med en visitator om dit behov for hjælp. Herefter vil du blive skrevet op til et visitationsbesøg. På besøget gennemgår visitator dine behov sammen med dig og oplyser dig om kommunens serviceniveau på området, herunder reglerne for tidsafgrænset rehabiliteringsforløb før bevilling af varig hjælp.
Efter besøget modtager du en skriftlig afgørelse. Du har krav på en afgørelse både ved ansøgning om ny hjælp eller ved væsentlige ændringer i hjælpen.
Hvis du ønsker at klage over afgørelsen, skal du klage til kommunen senest fire uger efter du har modtaget afgørelsen. Kommunen skal så genvurdere afgørelsen inden fire uger, fra klagen er modtaget.
Hvis kommunen fastholder sin afgørelse, bliver din klage sendt videre til Ankestyrelsen, som tager stilling til afgørelsen. Er du omfattet af Ældreloven, vil den daglige hjælp løbende kunne justeres på baggrund af en dialog mellem dig og medarbejderen. Det kan være enkelte ændringer på dagen eller over en kortere periode. Denne justering kan ikke påklages til Ankestyrelsen. Her skal du tale med medarbejderen/kommunen.
Lov om social service, kap. 16, § 83, § 83 a.
Ældreloven, §10.
Læs mere om mulighed for at få en hjælperordning