Livsvigtig forskning i gigt og hjerte-kar-sygdomme

Visse gigtsygdomme er forbundet med en øget risiko for hjerte-kar-sygdom. Derfor støtter Gigtforeningen forskning, der skal afdække, hvad årsagen er, og hvad der kan gøres.

En af myterne om gigt er, at man ikke kan dø af det. Det er desværre ikke sandt.

Omkring 100.000 mennesker i Danmark lever med en inflammatorisk gigtsygdom. Det drejer sig om relativt udbredte diagnoser som f.eks. leddegigt, psoriasisgigt, rygsøjlegigt og urinsyregigt samt sjældnere gigtlidelser som bindevævssygdommen lupus/SLE m.fl.

Øget risiko for hjerte-kar-sygdom

I de senere år er man blevet opmærksom på, at disse gigtsygdomme er forbundet med en øget risiko for at udvikle hjerte-kar-sygdomme. Lægerne er allerede opmærksomme på, at risikofaktorer som f.eks. overvægt, rygning og forhøjet blodtryk spiller en rolle i forhold til visse gigtsygdomme. Men alle disse forhold overskygges af faktorer, der er tæt knyttet til den betændelsestilstand, som er typisk for netop disse gigtsygdomme.

Mennesker med leddegigt har ca. to gange øget risiko for åreforkalkning og blodpropper end resten af befolkningen. Det koster både livskvalitet og leveår. Har man leddegigt, er ens gennemsnitlige levetid 5-10 år kortere end for gennemsnittet af den raske befolkning. Men der er heldigvis tegn på, at den forventede levetid er under forbedring.

Gigtforeningen støtter stor forskningsindsats

Men hvorfor forholder det sig sådan – og hvordan kan det forebygges? Det har Gigtforeningen sammen med en række førende forskere inden for området sat sig for at undersøge.

Gigtforeningen støtter således en række forskningsprojekter, der skal afdække årsagerne til forhøjede risiko for hjerte-kar-sygdomme, og hvad der kan gøres ved det.

Vores indsats redder menneskeliv

Indsatsen har indtil videre blandt andet resulteret i, at der i dag er langt større fokus på problemet. Det betyder, at tilløb til hjerte-kar-sygdomme hos mennesker med gigt i dag opdages tidligere end for bare få år siden, så den forebyggende behandling kan sættes i gang med det samme. Det redder menneskeliv.

Senest opdateret 11.03.2016