Hvorfor får man Sjögrens syndrom? Årsager til sygdommen

Både miljø, hormoner og arv ser ud til at have en betydning udvikling af Sjögrens syndrom. Læs mere om årsager til sygdommen.

Sjögrens syndrom er en kronisk gigtsygdom, som påvirker kroppens kirtelfunktioner, især tåre- og spytkirtler, så slimhinderne udtørres.

Lægerne ved ikke med sikkerhed, hvad der bringer sygdommen i udbrud, eller hvorfor mennesker med sygdommen tilsyneladende har sygdommen resten af livet.

Men flere faktorer har betydning:

Miljø

Infektion med virus har været i søgelyset, men uden gode beviser. Betydningen af stress, kost og andre miljøforhold er ikke undersøgt tilstrækkeligt.

Hormoner

Kønshormoner og andre biologiske forhold knyttet til kvindekønnet er utvivlsomt af stor betydning. Kvinder med Sjögrens syndrom kan dog benytte p-piller og kønshormoner efter sædvanlige retningslinjer.

Arv

Genetiske forhold spiller en væsentlig rolle for, hvem der får Sjögrens syndrom, og hvordan sygdommen udvikler sig. Mange patienter med Sjögrens syndrom har særlige arveligt bestemte Sjögren-type-A- og type-B-antistoffer i blodet (anti-SSA og anti-SSB).

Patienter uden disse antistoffer får typisk et mildere sygdomsforløb end patienter med.

Har du for nylig fået diagnosen Sjögrens syndrom? Få viden og værktøjer i vores univers 'Ny med gigt'

Senest opdateret 19.01.2024