Lyt til viden om gigt
Landets førende læger fortæller alt det, der er værd at vide om en række gigtsygdomme.
Landets førende læger fortæller alt det, der er værd at vide om en række gigtsygdomme.
Gigt påvirker ikke kun det enkelte menneske med gigt, men ofte også omgivelserne og dermed de pårørende. Få gode råd om, hvordan du bedst tackler din rolle som pårørende.
Smerter, træthed og manglende energi – det er hverdagskost for nogle mennesker med gigt. For andre kan det være bekymringer om arbejde, følelsen af ikke at slå til – eller noget helt andet, der fylder.
Er du nærmeste pårørende til et menneske med gigt, så oplever du måske, at det kan være svært at finde ud af, hvornår, hvor meget – og ikke mindst, hvordan du kan hjælpe. Samtidig er du formentlig bekymret for, hvordan sygdommen kommer til at påvirke din vens eller dit familiemedlems liv i fremtiden.
Ninett er bedste veninde med Karla, der har rygsøjlegigt. Her fortæller de om deres relation i forhold til Karlas gigtsygdom.
Her kan du se en film – for at kunne afspille den, skal du tillade alle cookies
Klik her for at tillade cookies
Her får du en række råd fra eksperterne i Gigtforeningens rådgivning, som forhåbentlig kan hjælpe dig på vej.
Overordnet er det vigtigt, at du som pårørende kun hjælper, hvor der er brug for det. Det er en balance, der kan være svær at finde. Det kan også være svært af finde en balance mellem på den ene side at støtte og bakke op – og på den anden side at passe godt på sig selv. Husk, at det er vigtigt også at fokusere på dig selv, selvom en af dine kære er syg.
Helt konkret kan du gøre følgende:
Som pårørende er det en god idé at indhente viden om sygdommen, så du får et grundlag for at forstå situationen. Det giver dig bedre forudsætninger for at støtte og hjælpe, hvor det er nødvendigt. Du kan læse dig til viden om gigt eller kontakte Gigtforeningens rådgivning.
Du kan også stille spørgsmål under samtalen på ambulatoriet eller hos lægen.
Det er vigtigt, at du og din ven eller familiemedlem med gigt har en åben dialog omkring sygdommen, og hvad den gør ved jer begge. Her er det vigtigt at være ærlig – både i forhold til, hvad den gør ved jeres relation, og hvad den gør ved jer hver især.
Acceptér alle følelser hos hinanden – også de forbudte. Det er helt naturligt at mærke vrede, frustration og irritation, når sygdommen fylder. Tag det i opløbet, og tal med hinanden om det.
Som nærmeste pårørende kan du have mange opgaver udover almindelig daglig husførelse. Overvej, om nogle af opgaverne kan varetages af familie eller venner – eller om det er muligt at betale sig fra noget af det.
Hvis din samlever på grund af sin sygdom ikke kan deltage i de praktiske opgaver i hjemmet og du derfor er alene om alle opgaver, kan I søge om hjemmehjælp via kommunens visitationskontor.
Det er vigtigt, at du giver dig selv tid til aktiviteter, som er gode og vigtige for dig. Det er også vigtigt, at du vedligeholder dine sociale kontakter. I det hele taget, brug dit netværk. Når du passer på dig selv, passer du også på den, du gerne vil passe på.
I nogle af landets kommuner er der tilbud om kurser til pårørende til kronisk syge mennesker. Det kan være en god idé at tage imod et sådant tilbud. Mange pårørende har stor glæde af at tale med andre i samme situation, hvor de møder forståelse og lærer af hinandens erfaringer.
Du kan kontakte din kommunes sundhedscenter for oplysninger om tilbud.
Det kan være, du har brug for en at tale med om, hvordan du bedst kan støtte og bakke op – eller om de bekymringer, du har. Her er du velkommen til at kontakte Gigtforeningens rådgivning, hvor vores rådgivere er klar til at give dig råd og vejledning i forhold til din rolle som pårørende.
Du kan ringe til Gigtforeningens rådgivning eller skrive til en rådgiver via brevkassen