Det kan du selv gøre – gode råd om granulomatose med polyangiitis (GPA) og mikroskopisk polyangiitis (MPA)

GPA og MPA er sjældne gigtsygdomme, som har det til fælles, at der opstår en kronisk betændelse i blodkarrene. Sygdommen kan ikke helbredes, men medicinsk behandling kan lindre symptomerne og i nogle tilfælde holde sygdommen helt i ro.

Har du for nylig fået diagnosen GPA eller MPA? Få viden og værktøjer i vores univers 'Ny med gigt'

Du kan også selv gøre noget for at få det bedre:

Søvn og hvile

Prøv at få den nattesøvn, der er nødvendig for dig. Måske er dit behov for søvn øget. Lyt til din krop og hvil dig midt på dagen, hvis du har brug for det.

Motion

Frisk luft, sollys og motion er godt for de fleste mennesker. Ved at motionere lidt hver dag, holder du kroppen i en rimelig grundkondition – det giver mere energi.

Under menupunktet ”Motion og træning” finder du forslag til forskellige motionsformer og gode råd til at komme i gang – og fastholde motivationen.

Kost

Man ved ikke meget om sammenhængen mellem GPA, MPA og kost. Men hvis du vil styrke kroppen modstandsdygtighed over for infektioner, er det vigtigt at få en kost, der tilfører kroppen de nødvendige vitaminer, mineraler, proteiner, kulhydrater og fedtstoffer.

Er du i tvivl, om du spiser rigtigt, kan du spørge din behandler til råds. Få eventuelt en henvisning til en diætist.

Få viden og gode råd om mad og gigt 

Smitterisiko og hygiejne

Når du er i behandling for GPA eller MPA, er du mere udsat for infektioner end normalt. Undgå så vidt muligt mennesker, der er forkølede, har influenza m.m. Vask hænderne tit og hold en god hygiejne i køkkenet.

Diagnosenetværk for dig med granulomatose med polyangiitis

Der findes et netværk, hvor du kan komme i kontakt med andre, der har granulomatose med polyangiitis.

Læs om Gigtforeningens diagnosenetværk for mennesker med granulomatose med polyangiitis

Senest opdateret 24.01.2024