Hvorfor får man en diskusprolaps? Læs svaret her

En diskusprolaps skyldes ofte, at bindevævet omkring en diskusskive, der sidder mellem ryghvirvlerne, bliver svækket, som vi bliver ældre. Men skader og genetisk disposition som medfødte rygsøjleforandringer kan også være en medvirkende årsag. En diskusprolaps i lænden er desværre meget almindelig og ses i alle aldre.

Rygsøjlen er opbygget af hvirvler og mellemliggende diskusskiver. En diskus indeholder en blød kerne, som er omgivet af en bindevævsring.

En diskusprolaps skyldes for det meste, at bindevævsringen i diskus svækkes, så den bløde del kan pose ud mod rygmarvskanalen. Hvis udbulningen trykker på en nerve, kan der opstå nervesmerter udstrålende til ben eller arm.

Læs mere om diskusprolaps

Hvorfor man får en diskusprolaps, skyldes ofte svækkelsen af bindevævsringen og er i mange tilfælde aldersbetinget, men også hårdt fysisk arbejde spiller muligvis en rolle. Desuden kan en pludselig overbelastning af rygsøjlen – f.eks. i forbindelse med en ulykke – fremkalde en diskusprolaps. Det kaldes en traumatisk diskusprolaps.

Læs også om behandling af diskusprolaps

Senest opdateret 27.04.2023