Symptomer ved slidgigt – artrose

Har du smertende, ømme og stive led, der samtidig virker knasende og skurrende? Så har du måske slidgigt. Læs mere om symptomer ved slidgigt.

Få mere viden og gode råd om gigt - tilmeld dig vores nyhedsbrev

Slidgigt - eller artrose - er en kronisk sygdom, der udvikler sig over lang tid. Du kan opleve perioder, hvor gigten udvikler sig hurtigt, men der kan gå adskillige år mellem de enkelte stadier af forløbet.

Symptomerne på slidgigt er

  • Smerter
  • Ømhed
  • Stive led
  • Knasen og skurren i leddet
  • Hævede og ømme led, hvis der opstår inflammation (betændelse) i leddet

Ofte vil du opleve de første symptomer i dagligdagen, f.eks. et knæ, der "knaser" på vej op ad trappen, at det kniber med at strække og bøje fingrene og holde på ting, eller at leddene bliver stive, når du har siddet eller stået i den samme stilling i længere tid.

Se kort film om udredning for artrose

Læs mere om, hvordan slidgigt udvikler sig, og hvilke led, der typisk rammes

Smerter ved slidgigt

Smerter er ofte det første signal, dit led sender om, at der er noget galt. Det kan føles som stivhed og besvær ved at komme op om morgenen. Nogle dage er måske værre end andre. Nogle dage kan være helt smertefri.

Du kan også opleve, at smerterne er værst, når det syge led skal i gang efter en pause, men at de forsvinder, når leddet er varmet op. Smerterne kommer typisk igen, hvis leddet bliver overbelastet. Endelig oplever en del, at der også er smerter, når man er i ro – f.eks. om natten.

Mærkeligt nok er der ikke nogen entydig sammenhæng mellem smerternes styrke og sygdommens stadium. Nogle patienter med svær slidgigt har ingen smerter og kan heller ikke huske at have haft det, mens patienter med begyndende eller let slidgigt undertiden kan være mere eller mindre invaliderede af smerter.

Få gode råd om at tackle kroniske smerter

Senest opdateret 19.01.2024