Det kan du selv gøre – gode råd om slidgigt

Har du slidgigt – og vil du gerne selv gøre noget for at få det bedre? Få gode råd om, hvad du selv kan gøre.

Du kan selv gøre en indsats, hvis du vil forebygge, at slidgigten/artrosen opstår eller forværres og ønske at lindre det ubehag, der følger med.

 • Bliv stærk - dyrk motion

  Når dine muskler er stærke, støtter de op om de skadede led, og det betyder færre smerter. Når du dyrker motion regelmæssigt, holder du slidgigten på afstand og sikrer, at du kan blive ved med at bruge din krop aktivt.

  Få viden og tips til motion og træning

 • GLA:D-træning for dig med slidgigt i hofte og knæ

  GLA:D står for Godt Liv med Artrose i Danmark. GLA:D er uddannelse og træning for dig, der har slidgigt i hofte eller knæ. Du lærer at træne og tackle dine smerter.

  GLA:D-træning på film

  Gigtforeningen har lavet træningsfilm baseret på øvelserne fra GLA:D, så du kan se og lave øvelserne derhjemme.

  Se træningsprogram på film

  GLA:D-træning tilbydes forskellige steder i landet, hvoraf langt de fleste er fysioterapeutiske klinikker og enkelte er kommuner.

  Find stederne på GLA:D's hjemmeside 

  Læs mere på www.glaid.dk

 • Hold den slanke linje

  Hvis du vejer for meget, bør du tabe dig for at undgå eller forværre slidgigt. Jo mere du vejer, des mere skal dine ben bære, og det kan belaste dine led.

 • Overvægt og slidgigt

  Hvis du har slidgigt og er overvægtig, kan det mindske dine symptomer og hæmme en forværring af sygdommen, hvis du taber dig.

  Overvægt er den mest betydende risikofaktor for udvikling af slidgigt. Vægttab og træning er hjørnestenene i ikke-medicinsk behandling af slidgigt. Det resulterer i forbedringer af smerte og funktionsevne.

  Sammenhængen forklares ud fra en belastning af leddene, hvor særligt dokumentationen for knæled er god. Fordi der også ses en sammenhæng mellem overvægt og slidgigt i hånd- og fingerled (som jo ikke er vægtbærende led), kan betydningen af overvægt for udvikling af slidgigt ikke kun tilskrives den øgede belastning på leddene. Fedtvæv udskiller forskellige hormoner o.l., der sandsynligvis har betydning for bruskvævets omsætning.

  Få gode råd om vægt og gigt 

 • Spis sundt - følg kostrådene

  Du kan ikke spise dig fra gigten – men en balanceret og varieret kost er vigtig for din sundhed og dit velbefindende og kan være med til at sikre dig, at du får alle de nødvendige næringsstoffer, som kroppen har brug for. Derudover kan en sund og varieret kost forebygge overvægt og andre sygdomme end gigt.

  Anti-inflammatorisk kost

  Forskning har vist, at bestemte fødevarer har anti-inflammatoriske egenskaber. Men hvilken betydning, det har på slidgigt, er der kun meget lidt viden om. Der er findes ikke en bestemt anti-inflammatorisk kost, der har dokumenteret effekt. Det er vist, at en sund vægt kan have en positiv betydning ved slidgigt. Teorien er, at en såkaldt anti-inflammatorisk kost også kan være gavnlig, men for at kunne svare på det, er det nødvendigt med mere forskning i emnet.

  Få gode råd om mad og slidgigt 

  Kosttilskud

  En række kosttilskud som C-vitamin og E-vitamin er blevet undersøgt mht. smertereduktion, men resultaterne er for de fleste produkter uklare, og der kan være store sikkerhedsrisici ved at tage kosttilskud i høje doser.

  Få viden og gode råd om alternativ behandling

 • Kend din sygdom

  Tal med din læge om sygdommen og brug den information, som Gigtforeningen stiller til rådighed om slidgigt.

 • Lev med smerter

  Ondt i et eller flere led er ofte et af de dominerende symptomer ved slidgigt. Du kan selv gøre meget for at håndtere smerterne. Lær dem at kende og bliv tryg ved dem så du kan leve et godt liv med dem.

  Få gode råd til at tackle dine smerter

Senest opdateret 08.04.2021