Krise og svære følelser – få hjælp, hvis du har selvmordstanker

Et liv med smerter sætter spor i både krop og sind. Du kan opleve, at det er svært at finde overskud og glæde i hverdagen. De kroniske smerter eller sygdommen kan blive det, der fylder det hele, selvom det ikke er det, du ønsker. Det er vigtigt, at du accepterer dine følelser – positive såvel som negative. De er en naturlig del af dig, og følelserne viser, at du er til stede i livet på godt og ondt.

Tal om din situation

Selvom det kan være svært, er det vigtigt, at du taler med nogen om din situation. Tanker og følelser kan let komme til at fylde det hele, når vi går med dem alene, og derfor er det en rigtig god idé at dele tankerne med nogen – enten en i din omgangskreds eller en professionel.

Du kan også finde god og saglig hjælp hos Gigtforeningens rådgivning. De sidder klar til at svare på spørgsmål og hjælpe hver dag – og de er vant til at tale med mennesker, som har smerter og sygdom tæt inde på livet.

Få hjælp, hvis du har selvmordstanker

Tanker om selvmord skal tages alvorligt. Kontakt relevante hjælpepersoner som din praktiserende læge, psykiatrisk skadestue eller Livslinien (ring anonymt alle årets dage på telefon 70 201 201 kl. 11-05). Livsliniens hjemmeside er www.livslinien.dk. Der har de også samlet telefonnumre på andre steder, du kan få hjælp. Hvis du ikke ønsker at tage kontakten alene, så tal med dine nære og bed om støtte.

Du kan også finde en oversigt over selvmordsforebyggende tiltag på denne hjemmeside: Selvmordsforebyggelse.dk

Selvmord er aldrig en løsning. At tale med andre om dine selvmordstanker kan ofte virke forløsende og hjælpe til at formindske de svære tanker. Derfor er det vigtigt, at du rækker ud og deler dine tanker med andre, så du ikke skal gå med dem helt alene.

Du kan også få hjælp hos Psykiatrifonden til at håndtere psykiske reaktioner og svære følelser.

Senest opdateret 26.06.2023