Accept giver mig mere overskud og balance

Emil Jensen var 31 år og havde fuld gang i familieliv og karriere, da han blev ramt af gigt. Inden for få år var han blevet gift, havde fået sit første barn og havde samtidig en karriere som journalist, der kørte på skinner. Men pludselig begyndte hans led at knirke. Han havde smerter og var enormt træt hele tiden.

Gigt og børn - Emils personlige fortælling

Nydiagnosticeret med gigt

”Jeg følte mig totalt utilstrækkelig – både som far og som ægtemand. Jeg havde hverken overskud til at lege med mine børn, præstere på arbejdet eller være en god ægtefælle,” fortæller Emil.

Han er gift med Signe, og parret bor i Helsingør med deres tre børn. Den ældste er syv år, og deres tvillinger er fem. De fik tvillingerne året efter, at Emils symptomer begyndte.

”Jeg havde svært ved at være nærværende, fordi jeg manglede energi, og kunne i det hele taget ikke være den person, som jeg gerne ville være. Jeg følte, at jeg svigtede på alle områder af mit liv – og især over for min familie.”

Fire år i usikkerhed

Der gik fire år, fra Emil fik de første symptomer, til han fik stillet diagnosen psoriasisgigt. Han skulle også gennem en lang proces for at finde den rette medicin, som hjælper ham i dag.

”Uvisheden var det værste, indtil jeg fik den rigtige diagnose i 2019. Diagnosen gav mig ro og gjorde det lettere at acceptere mit nye liv som kroniker– selvom det på ingen måde var en situation, jeg havde drømt om,” siger Emil, der i dag er 37 år gammel.

Lærte at acceptere sine begrænsninger

Diagnosen blev også en milepæl for Emil. Der er en tid før og efter, siger han. Afklaringen betød nemlig, at han begyndte at tage styringen over sit liv og aktivt gøre noget for at få mere overskud.

Sund livsstil

”Jeg var deltidssygemeldt, mens jeg prøvede forskellige typer medicin og havde det generelt virkelig skidt. I den samme periode opsøgte Signe og jeg en diætist og fik hjælp til at foretage en massiv livsstilsændring. Vi fandt en god balance mellem at spise sundere og ikke have en masse forbud. For så bliver det hele for surt. Og det gjorde, at vi begge tabte os en del.”

Læs vores sunde opskrifter til dig med gigt

Føler sig stadig utilstrækkelig

Emil har lært andre konkrete værktøjer, som har gjort dagligdagen lettere. Ikke kun for ham, men for hele hans familie.

Hjælper med mange pauser

”Jeg har lært at tage flere pauser i løbet af dagen eller nappe en middagslur, inden børnene kommer hjem. Gigt er en benhård sygdom at leve med, og jeg føler mig stadig utilstrækkelig nogle gange. Men hvis jeg prioriterer mit liv og holder mig til mine gode rutiner, får jeg mere overskud. Det er vigtigt at passe på sig selv først, har jeg lært.”

Emils råd til andre

Skal Emil i dag give et råd til andre i samme situation, er det at, du skal justere dine forventninger til, hvor meget du kan overkomme. Og det kræver, at du ændrer dine gamle vaner.

”Jeg var glad for at cykle før, men nu løbetræner jeg i stedet. Det tager mindre tid og kan gøres, når børnene sover. Min egen accept af mine begrænsninger gør det lettere for mig at være nærværende over for min familie.  Jeg prioriterer min tid benhårdt, så jeg har energi tilbage til det vigtigste,” siger Emil.

Bliv klog på træning og gigt

Senest opdateret 03.11.2023

Få råd, vejledning og viden om gigt

Vi har i Gigtforeningen en lang række medlemsfordele til dig, som har gigt. Her kan du bl.a. få rådgivning, motionstilbud og rabatter til din ferie.

Bliv medlem
Bliv medlem