Symptomer ved granulomatose med polyangiitis (GPA) og mikroskopisk polyangiitis (MPA)

De tidligste symptomer på GPA og MPA er typisk led- og muskelsmerter, kraftesløshed, træthed, feber og måske udslæt og sår. Læs mere om symptomer ved GPA og MPA.

Der er stor forskel på, hvor hårdt man bliver angrebet af gigtsygdommene GPA (granulomatose med polyangiitis) eller MPA (mikroskopisk polyangiitis). Nogle får sygdommen i meget mild grad, og når behandlingen er overstået, mærker de ikke mere til den. Hos andre kan symptomerne være kraftigere, og der kan opstå kroniske følger. Men selv ved de mest voldsomme forløb overlever langt de fleste, når den rigtige behandling er iværksat.

Læs mere om behandling af GPA og MPA

Hos ca. halvdelen kommer sygdommen kun én gang. Resten oplever, at sygdommen blusser op igen (såkaldt ’relaps’).

Det er derfor individuelt, hvordan sygdommene forløber, og hvilke symptomer mennesker med GPA og MPA oplever. Mange har problemer, længe inden diagnosen bliver stillet. De tidligste symptomer på GPA og MPA vil ofte være en influenzalignende tilstand med led- og muskelsmerter, kraftesløshed, træthed, feber og måske udslæt og sår.

Se kort film om udredning for inflammatorisk gigtsygdom

Symptomer ved GPA og MPA

 • Luftvejene

  Symptomerne er typisk smerter over næsen og bihulerne samt tiltagende næseflåd. Din lugtesans kan forsvinde, men vil som regel vende tilbage igen.

  I det akutte forløb kan du desuden få voldsomme smerter i ørerne, og din hørelse kan blive nedsat.

  Også lungerne kan angribes. Det fører ikke altid symptomer med sig, men en del får hoste, åndenød eller smerter i brystet.

 • Muskler, led og knogler

  Ca. 75 procent vil opleve periodevise eller konstante smerter i muskler og led og i enkelte tilfælde også hævede led. Selvom ledsmerterne kan være meget ubehagelige, fører de ikke til varig skade eller deformation af leddene.

 • Nyrer

  I de fleste tilfælde vil også nyrerne blive påvirket. Det vil normalt ikke føre mærkbare symptomer med sig, så der er risiko for, at lægen overser det. For at undgå varige skader på nyrerne er det derfor vigtigt, at du overholder kontrolundersøgelserne hos lægen.

 • Øjne

  Det hyppigste problem er irritations- og tørhedsfornemmelse i øjnene, som kan veksle fra dag til dag. Det kan også være, du oplever, at øjnene løber i vand, fordi tårekanalen er blevet ødelagt eller tilstoppet.

 • Hud

  Næsten halvdelen udvikler forandringer i huden. Det viser sig som små røde eller violette hævede pletter, blærelignende forandringer, sår eller små knuder (granulomer), som kan give smerter.

  Hvis din diagnose er MPA, vil du ikke udvikle granulomer.

 • Nervesystem

  GPA og MPA kan påvirke nervesystemet i form af forbigående eller vedvarende hørenedsættelse, ansigtslammelse, synkeproblemer, hæshed, føleforstyrrelser, svimmelhed (balance- og styringsproblemer), nervebetændelse samt koncentrations- og hukommelsesbesvær.

 • Andre symptomer
  • Kæbespytkirtlerne kan i sjældne tilfælde hæve på grund af betændelse.
  • Enkelte får problemer med maven i form af mavesmerter og blod i afføringen.
  • Lugte- og smagssansen kan blive påvirket, måske endda forsvinde.
  • Ofte vil der være feber og nattesved. Det kan imidlertid også være tegn på almindelig betændelse med bakterier eller virus, som er en hyppig komplikation – især i de øvre luftveje.
Senest opdateret 24.01.2024