Behandling af diskusprolaps – sådan bliver du rask igen

Diskusprolaps behandles ofte uden operation og vil typisk bestå af aflastning af ryggen, evt. smertestillende medicin og forsigtig genoptræning, når symptomerne er aftager.

Udsigten til at blive rask er god, og langt de fleste, der har haft en diskusprotrusion eller en diskusprolaps, bliver helt raske uden operation. Men det kan tage mange uger for en diskus at hele, så vær tålmodig!

Symptomerne kan komme og gå og veksle i styrke. Mange klarer sig med smertestillende lægemidler, når de har behov for lindring. Når symptomerne er på deres højeste, skal du aflaste ryggen mest muligt. Men det er samtidig vigtigt, at du sørger for at holde dig i bevægelse.

Læs mere om diskusprolaps

Træning af ryggen

Når symptomerne stilner af, og skaden på diskus er helet, kan du stille og roligt – og med hjælp fra en fysioterapeut eller kiropraktor – begynde at træne ryggen. Træning gør ryggen stærk og stabil. Både på arbejdet og i fritiden er det generelt vigtigt, at du:

  • Holder dig i gang.
  • Styrker ryggen med træning.
  • Undgår uhensigtsmæssig overbelastning, f.eks. ved løft.
  • Sørger for variation – sid eller stå ikke i den samme stilling for længe ad gangen.

Operation

Omkring 10 procent med diskusprolaps bliver opereret. Operation kan blive nødvendig, hvis smerten er intens og fortsætter i længere tid, eller hvis der kommer betydeligt nedsat kraft i armene (hvis prolapsen sidder i den øverste del af rygsøjlen) eller i benene (hvis den sidder i lænden). Hasteoperation anbefales ved lammelse eller føleforstyrrelser, stærke smerter eller påvirkning af vandladning og/eller afføring.

Formålet med operationen er at fjerne den udbulning, der trykker på nerven. Indgrebet foregår under fuld bedøvelse, og du vil som regel blive udskrevet dagen efter. Herefter følger en genoptræningsperiode under tilsyn og rådgivning af en fysioterapeut.

Genoptræning efter operation

Det er lægen, der vurderer, om du har behov for genoptræning. Hvis du ikke får en genoptræningsplan udleveret, inden du bliver udskrevet fra hospitalet, er det en god ide at spørge hvorfor, så du sikrer dig, at der ikke er tale om en fejl. Når først du er udskrevet, risikerer du nemlig, at det bliver vanskeligt at få gratis adgang til den nødvendige genoptræning.

Lægen vurderer også, om du skal have specialiseret genoptræning på hospitalet, om du skal have genoptræning på alment niveau i din kommune, eller om du skal have rehabilitering på specialiseret niveau. En kopi af din genoptræningsplan bliver sendt til din praktiserende læge og din bopælskommune.

Læs mere om genoptræning efter sygehus

Senest opdateret 01.03.2016