Kvalme: Få 7 gode råd om, hvad du selv kan gøre

Det kan være meget ubehageligt at have kvalme – og desværre et problem, som nogle mennesker med gigt døjer med. Her giver vi dig 7 gode råd.

Kvalmen kan være en bivirkning til den medicin, du får – f.eks. methotrexat, morfin eller morfinlignende stoffer. Den kan også skyldes, at du har mange smerter, eller at du har problemer med forstoppelse.

Tal med din læge om det, så hun eller han kan undersøge årsagen til, at du har kvalme, og forhåbentlig hjælpe dig med, at den bliver mindre eller helt forsvinder.

Her er 7 gode råd mod kvalme

  1. Spis mange små måltider i stedet for få store, så du undgår tom mave.
  2. Spis den mad, du har lyst til – for nogle er det mad, som hverken lugter eller smager stærkt.
  3. Spis på de tidspunkter af dagen, hvor du er mest veloplagt. Måske er det lige efter, du har hvilet dig eller sovet.
  4. Det kan være svært at lave mad, når man har kvalme. Så lad andre tilberede den eller lav den selv, når du har overskud, og stil den i køleskabet eller frys den ned.
  5. Læg mærke til, hvad der påvirker din kvalme positivt og negativt
  6. Få tankerne på andre baner med f.eks. musik, en samtale, fjernsyn, læsestof, afspænding eller en tur i naturen.
  7. Luft godt ud og undgå stærke lugte.

Ingefær mod kvalme

Ingefær som kosttilskud kan muligvis afhjælpe nogle former for kvalme, men dosis er ukendt.

Fødevarestyrelsen fraråder, at du tager ingefær som kosttilskud, hvis du er gravid, men du må gerne bruge ingefær i te og madlavning.

Selvom ingefær opfattes som et sikkert kosttilskud, er der behov for mere forskning for at afklare risikoen for bivirkninger og for at finde ud af, hvordan ingefær virker sammen med andre lægemidler. Tager du blodfortyndende medicin, kan der f.eks. være en risiko for, at ingefær i større doser påvirker dit blods evne til at størkne.

Senest opdateret 15.06.2023