Ondt i hoften – har du smerter i hoften?

Ondt i hoften skyldes oftest, at såkaldte bløddele (muskelsener, muskler, ledbånd eller slimsække) omkring hofte og bækken er irriteret. Selve hofteleddet er faktisk sjældnere årsagen til hofteproblemer – dog stiger forekomsten af slidgigt i hoften (med smerter) med alderen.

Her kan du læse om forskellige årsager til smerter i hoften.

 • Vigtig information før du læser videre

  Vær opmærksom på følgende før du læser videre:

  • Teksterne angiver ofte forekommende årsager til smerter i det område, du har klikket på  men dækker ikke alle mulige årsager til smerterne.
  • Teksterne omfatter ikke beskrivelse af traumer (knoglebrud eller anden skade klart udløst af en ulykke).
  • Teksterne kan ikke træde i stedet for undersøgelse hos behandler – som læge, fysioterapeut eller kiropraktor.
  • Teksterne giver ikke udtømmende råd om behandling  kun enkelte eksempler på behandling er angivet.
 • De mest almindelige årsager til smerter i hoften

  Irriterede sener

  Ondt i hoften kan skyldes, at senen på hoftens inderside er irriteret. Det viser sig som smerter i lysken, når man belaster hoften. Smerterne kan stråle opad til den ene side af lænden. Hoftesmerterne bliver værre, når man bøjer hoften bagud, f.eks. hvis man går hurtigt eller løber.

  Seneirritation med smerter i lysken kan også forekomme i den muskelgruppe, der er ansvarlig for, at hoften kan bevæges indad. Sådanne hofteproblemer opstår ofte ved sportsskader (f.eks. fodbold, ski-, og skøjteløb). Her stråler smerterne typisk nedadtil på indersiden af låret.

  Irriterede slimsække

  På ydersiden og forsiden af hoften findes flere slimsække, som kan give smerter, hvis de bliver irriteret. Her findes der også flere såkaldte senetilhæftninger, som også kan give smerter i hoften, hvis hoften bliver overbelastet.

  Slidgigt

  Slidgigt i hofteleddet er udbredt hos midaldrende og ældre mennesker. Slidgigt i lettere grader kan være uden symptomer, men ofte opstår hoftesmerter især i starten af og efter længere tids gang. Hvis man har fremskreden slidgigt, vil man typisk opleve hofteproblemer ved, at man har sværere ved at bevæge hoften end normalt, især er det svært at bevæge hoften rundt (dvs. lave hofterotation).

  Læs mere om slidgigt

  Kronisk gigtsygdom

  Smerter i hoften kan også skyldes, at man har gigtbetændelse i sit hofteled, fordi man har en kronisk gigtsygdom. Det gælder blandt andet spondylartrit (rygsøjlegigt) og leddegigt.

  Læs mere om rygsøjlegigt

  Læs mere om leddegigt

  Du kan læse mere om forskellige årsager til smerter i hoften nedenfor. Klik på de overskrifter, der passer til dig.

   

 • Er dine smerter i hoften kortvarige?

  Forbigående hoftesmerter i området omkring hofteleddet ses typisk, når en sene eller slimsæk i hoften er overbelastet. Smerterne aftager, når man aflaster hoften.

 • Er dine smerter i hoften længerevarende?

  Hvis dine hoftesmerter varer ved, eller hvis de bliver værre, bør du søge læge for at få en vurdering af årsagen. Ofte skyldes sådanne hofteproblemer sene- og slimsækbetændelse i hofteområdet.

 • Har du smerter i hoften ved belastning?

   

  Hvis dine hoftesmerter bliver værre, eller hvis du udelukkende har smerter, når du udsætter hoften for belastning eller laver visse aktive bevægelser, kan smerterne skyldes, at muskelsener, slimsække, ledbånd eller muskulatur i hoften er irriteret.

 • Har du smerter i hoften i hvile?

  Hvilesmerter er typiske for gigtbetændelse (inflammation), som kan udløses af irritation i muskelsener eller slimsække i området omkring hofteleddet. Men også kroniske gigtsygdomme, som f.eks. leddegigt, kan give anledning til betændelse, så hofteleddet hæver op.

  Få mere viden om gigt

 • Er du yngre?

  Når yngre får ondt i hoften, skyldes det ofte, at muskelsener i hoften er blevet overbelastet. Det gælder især, hvis man er utrænet og laver en aktivitet, man ikke er vant til.

 • Er du ældre?

  Slitage i hofteområdets sener er hyppig hos midaldrende og ældre. Dette øger risikoen for skader og irritation af senerne - og hermed smerter i hoften. Også slidgigt i hoften ses ofte hos ældre.

  Læs mere om slidgigt

  Se øvelser for dig, der har slidgigt i hoften

Senest opdateret 27.06.2022