Henvisninger og anbefalinger ved gigtsygdom – svar fra Gigtforeningens eksperter

Her kan du læse de mest hyppige svar om henvisninger og anbefalinger, som Gigtforeningens eksperter giver, når medlemmer kontakter Gigtforeningens rådgivning. 

 • Sådan finder du en reumatolog

  Gigtforeningen anbefaler ikke nogen specifik reumatolog. Find en oversigt over, hvilke reumatologer du kan vælge i mellem på sundhed.dk.

 • Sådan henvises du til en smerteklinik

  Du skal kontakte din læge, der kan vurdere om det er relevant, at du bliver henvist til en smerteklinik. Der findes flere forskellige smerteklinikker/centre rundt om i Danmark.

 • Sådan finder du en diætist

  Gigtforeningen anbefaler ikke bestemte diætister eller andre med ernæringsfaglige uddannelser.

  Find en diætist på kost.dk. På siden er der et danmarkskort, hvor du kan se, hvor i landet der er diætister.

  Diætister har ikke overenskomst med sygesikringen, så du kan desværre ikke få en henvisning og dermed tilskud til en privat praktiserende diætist på samme måde, som de praktiserende læger kan henvise patienter til praktiserende fysioterapeuter.

  Du kan undersøge, om din kommune har et gratis sundhedstilbud. Mange kommuner har gratis sundhedstilbud rettet mod kostændringer. Søg efter sundhedstilbud i din kommune på sundhed.dk

 • Sådan finder du en fysioterapeut, som passer til dig og dine behov

  Vi kan ikke anbefale bestemte fysioterapeuter eller klinikker. Men vi vil anbefale dig at læse på klinikkens hjemmeside, om der er en fysioterapeut i klinikken, der netop har speciale om din problematik. Du kan også ringe og spørge til deres erfaringer med din problematik, inden du starter behandling.

 • Sådan får du overblik over din kommunes tilbud

  På sundhed.dk kan du undersøge hvilke sundhedstilbud, din kommune eller region tilbyder. Nogle af tilbuddene kræver henvisning fra egen læge.

  Søg efter sundhedstilbud på sundhed.dk

  Der er flere måder at søge på. Du kan søge efter ét bestemt tilbud, men du kan også vælge din kommune eller region for at se alle sundhedstilbud. Når du har valgt en specifik kommune eller region kan du filtrere resultatet efter tilbudstype, hvor du f.eks. vælger 'muskel- og skeletlidelser'. Hvis den pågældende kommune eller region har tilbud, vil du kunne se dem. Du kan også skrive hvad du leder efter specifikt, f.eks. 'GLAD', og så se hvad der dukker op i søgeresultaterne. 

  Når du har valgt et tilbud kan du finde oplysninger om, hvad tilbuddet går ud på, hvor det er, hvem det er målrettet, om det kræver henvisning og om det er gratis.

 • Få tilskud til fysioterapi/behandling

  Det er muligt at få tilskud til fysioterapi/behandling, hvis du bliver henvist af din læge. Læs mere om henvisning til fysioterapi 

 • Henvisning til ergoterapeut

  Ergoterapeuter har ikke overenskomst med sygesikringen, så du kan desværre ikke få en henvisning og dermed tilskud til en privat praktiserende ergoterapeut. Ønsker du selv at betale for ergoterapeutisk ydelse, kan du få kontakt til ergoterapeuter på Gigtforeningens Sano center samt finde privatpraktiserende ergoterapeuter på findergoterapeut.dk.

  Du kan også tale med din læge, om du kan henvises til en ergoterapeut i kommunen efter Servicelovens § 86. Læs mere om mulighederne 

 • Henvisning til et ophold på Sano

  Sano er et af Gigtforeningens tre rehabiliteringscentre, som ligger i henholdsvis Skælskør, Middelfart og Århus.

  Her kan du komme på et ophold på op til fire ugers varighed. Sano tilbyder rehabilitering og genoptræning, hvor der i samarbejde med dig er fokus på at skabe de bedste forudsætninger for dig både fysisk, mentalt og socialt. Der er fysioterapeuter, ergoterapeuter, sygeplejersker, psykolog og læger på rehabiliteringscentrene. Læs mere på www.sanocenter.dk.

  Du kan blive henvist til et ophold på Sano af egen læge eller reumatolog. Det kan også være muligt at blive henvist gennem dit forsikringsselskab, din sundhedsforsikring, din pensionskasse eller via egenbetaling.

 • Henvisning til Dansk Gigthospital

  Dansk Gigthospital er et specialhospital inden for gigtsygdomme og ligger i Sønderborg. Hospitalet tilbyder tværfaglig behandling af gigtsygdomme. Gigthospitalet er omfattet af det frie sygehusvalg, og du kan blive henvist til hospitalet både ambulant og til indlæggelse, selv om du bor i en anden del af landet. Du skal have en henvisning fra egen læge, speciallæge eller fra den sygehusafdeling, der står for din behandling. Læs mere på www.gigthospitalet.dk

Senest opdateret 19.06.2024