Det kan du selv gøre – gode råd om Sjögrens syndrom

Har du Sjögrens syndrom? Få gode råd om, hvordan du kan lindre mundtørheden, stimulere spytdannelsen og søge tilskud til tandlæge.

Øjen- og mundtørhed er nogle af de dominerende symptomer ved Sjøgrens syndrom. Det kan påvirke livskvaliteten utrolig meget. Der er visse ting, du kan gøre for at lindre disse symptomer.

Læs mere om, hvordan du kan lette nogle af dine symptomer via din kost

Sygdommen øger også risikoen for huller i tænderne og kan give betydelige tandproblemer.

Vær opmærksom på, at visse typer medicin kan forværre mundtørhed. Det gælder især midler mod depression, forhøjet blodtryk og antihistaminer.

Læs også om behandling af Sjögrens syndrom

  • Gode råd og midler mod mundtørhed
    • Børst tænder to gange dagligt (morgen og aften). Børst tænderne i et par minutter, og sørg for at få børstet alle tænder og komme rundt om alle tandfladerne. Børst i små cirkulære bevægelser og undlad at børste tandkødet.

    • Skyl ikke munden efter tandbørstning. Spyt overskydende tandpasta ud, men undlad at skylle munden i vand efter tandbørstning. Så bevarer du effekten af tandpastaens fluorid i længere tid.
    • Vælg den type tandbørste, der passer dig bedst. Det kan være el-tandbørste eller en almindelig manuel tandbørste. Tandbørstehovedet skal være blødt med tætsiddende hår og skal kunne komme rundt i hele munden.
    • Brug tandpasta med fluor. Tandlægen kan vurdere, at du har behov for tandpasta med ekstra fluor. Den er receptpligtig.
    • Undgå tandpasta med skummemiddel (natriumlaurylsulfat, forkortet til SLS). Skummemiddel kan påvirke spytfilmen på tænder og slimhinder, og er derfor uhensigtsmæssig at anvende, hvis man har sarte mundslimhinder og nedsat spytproduktion.
    • Undgå tandpastatyper med højt indhold af slibemiddel (”blegetandpasta”).
    • Pas på med planteekstrakter i tandpasta. Nogle tandpastatyper indeholder planteekstrakter, hvoraf nogle kan være allergifremkaldende.
    • Undgå evt. aromastoffer og andre tilsætningsstoffer. Nogle tåler ikke aromastoffer og andre tilsætningsstoffer, som kan være i tandpasta. Der Findes tandpasat uden bl.a. Proxident®.

    Kilde: Tandlæge og professor Anne Marie Lynge Pedersen.

     

  • Lindring af mundtørhed

    I nogle tilfælde er det ikke muligt at stimulere spytproduktionen og derfor må mundtørhed lindres på forskellig måde.

    Når det gælder mundtørhedslindrende produkter, så er det vigtigt at finde det produkt, der passer én bedst i forhold til konsistens og smag og have tålmodighed, idet nogle kan kræve lidt tilvænning.

    • Drik Vand. Drik små mundfulde et par gange i timen. Prøv evt. at bruge en lille sprayflaske til at fugte mundhulen med.
    • Spis tynd havresuppe. Havresuppen har et naturligt fedtindhold, som ”smører” slimhinderne. Havremælk kan også prøves. Vær opmærksom på, at det muligvis indeholder forarbejdet rapsolie.
    • Smør munden med olie. Der findes oliebaserede produkter til at smøre munden med, men du kan også prøve med en økologisk olie som for eksempel hørfrø-, oliven- eller rapsolie. Bemærk: Glycerol og propylenglycol er vandbindende og kan trække væske ud af slimhinden og kan derfor ikke anbefales. Undgå også at tilsætte citronsaft pga. den øgede risiko for tandsyreskader.
    • Køb et særligt middel. Der findes forskellige kommercielt tilgængelige produkter på markedet, men overordnet set har de beskeden og kortvarig effekt.

    Kunstigt spyt: Der findes flere produkter med såkaldt kunstigt spyt, som er baseret på muciner, der findes i spyt og bl.a. binder mikroorganismer. Når vi synker spyt, tager muciner bakterier med, som ellers kunne forstyrre slimhindens balance.

    Til dagen: Mundtørhedslindrende spray eller mundskyl er velegnet i dagtimerne - for eksempel mundspray fra Xerostom®, Proxident®, GUM Hydral® m.fl.

    Til natten: Mundgel er mere velegnet til natten eller hvis man har meget lav spytproduktion også om dagen for eksempel Zendium Saliva®, GUM Hydral® m.fl. Sugetabletter er også et godt alternativ – f.eks. Hali-X®, Ekulf Fuktisar, Xerodent og Xylimelt.

    Bemærk: De nævnte produkter er kun eksempler på, hvad der findes, og ikke en fuldstændig oversigt.

    Kilde: Tandlæge og professor Anne Marie Lynge Pedersen.

     

  • Sådan stimulerer du spytproduktionen
    • Sæt tænderne i tyggegummi – kortvarigt, men flere gange dagligt. Vær dog opmærksom på, at sødemidler tilsat mange typer tyggegummi, bl.a. xylitol, i større mængder kan give blodsukkerstigning hos diabetikere og virke afførende. Begræns forbruget af tyggegummi med fluor bl.a. V6®, Flux®, SB12 Boost
    • Snup en pastil – uden sukker. Vær opmærksom på, at nogle sukkerfri pastiller og sugetabletter indeholder fluor. Nogle kan anvendes om natten, bl.a. Xylimelt®, idet de suger sig fast i slimhinden.
    • Spis frugt og grønt. Sprøde og vandholdige frugter og grøntsager som fx melon og agurk får også gang i spytproduktionen.
    • Spørg reumatologen om medicin. Pilokarpin hedder et receptpligtigt lægemiddel, som kan aktivere spytproduktionen. Men det er ikke alle, der har gavn af det, så spørg reumatologen, om det er noget for dig. Mukolytikum er et slimløsende middel, som kan hjælpe, hvis spyttet føles sejt og slimet.
    • Prøv akupunktur. Akutpunktur kan hjælpe, men skal ofte gentages efter nogle måneder.

    Bemærk: Aktivering af spytproduktionen kræver, at der er noget tilbageværende spytkirtelvæv, som kan stimuleres, og det er ikke alle der har det.

    Kilde: Tandlæge og professor Anne Marie Lynge Pedersen.

  • Husk tandlægebesøg

    Gå regelmæssigt og hyppigt til tandlæge. Så sikrer du, at huller i tænderne opdages tidligt og behandles, inden de udvikler sig.

    Behovet er individuelt. Nogle har behov for tandeftersyn og tandrensning hver 3. måned og andre hver 4. eller 6. måned.

    Tandlægen vurderer bl.a. dit behov for:

    • Tandpasta med ekstra fluor, fluorpensling, fluortyggegummi eller mundskylning med fluor.
    • Justering af proteser, så de ikke giver anledning til ubehag og sår.
    • Tandkroner og tandimplantater. Holdbarheden af plastfyldninger kan nemlig forringes ved mundtørhed.
    • Behandling for evt. gærsvampe (Candida)-infektion

    Kilde: Tandlæge og professor Anne Marie Lynge Pedersen.

  • Foredrag med professor Anne Marie Lynge Pedersen om Sjögrens syndrom

    Hør mere om Sjögrens syndrom med professor på Tandlægehøjskolen Anne Marie Lynge Pedersen, der fortæller om følger af nedsat spytsekretion. Hun har gennem en lang årrække beskæftiget sig forskningsmæssigt og klinisk med Sjögrens og fortæller blandt andet om mundtørhed og mundhygiene.

    Her kan du se en film – for at kunne afspille den, skal du tillade alle cookies
    Klik her for at tillade cookies

    Videoen er produceret af: Matrix Film Studios v/Claus Lauritzen 

  • Netværk for dig med Sjögrens Syndrom

    Der findes et netværk, hvor du kan komme i kontakt andre, der har Sjögrens Syndrom. Netværket afholder forskellige aktiviteter og arrangementer.

    Tag kontakt med Diagnosenetværket for Sjögrens syndrom

  • Tilskud til tandbehandling

    Du kan søge om særligt økonomisk tilskud til tandpleje, hvis det kan dokumenteres, at du har betydelige tandproblemer som følge af Sjögrens syndrom (jvf. Sundhedsloven § 166).

    Læs mere om tilskud til tandbehandling

Senest opdateret 19.01.2024