Det kan du selv gøre – gode råd om Sjögrens syndrom

Har du Sjögrens syndrom? Få gode råd om, hvordan du kan lindre mundtørheden, stimulere spytdannelsen og søge tilskud til tandlæge.

Øjen- og mundtørhed er nogle af de dominerende symptomer ved Sjøgrens syndrom. Det kan påvirke livskvaliteten utrolig meget. Der er visse ting, du kan gøre for at lindre disse symptomer.

Læs mere om, hvordan du kan lette nogle af dine symptomer via din kost

Sygdommen øger også risikoen for huller i tænderne og kan give betydelige tandproblemer.

Vær opmærksom på, at visse typer medicin kan forværre mundtørhed. Det gælder især midler mod depression, forhøjet blodtryk og antihistaminer.

Læs også om behandling af Sjögrens syndrom

 • Sørg for god mundhygiejne

  Når spytsekretionen er nedsat, er det vigtigt, at du sørger for en god mundhygiejne for at undgå caries. Du skal børste tænderne to gange dagligt med en fluorholdig tandpasta, og du skal dagligt rense mellemrummene mellem tænderne med tandtråd/-stikker.

  Det kan være nødvendigt at gå til hyppig kontrol hos tandlægen f.eks. hver tredje måned. For at forebygge caries aftaler du i samråd med din tandlæge, om det er nødvendigt med fluorbehandling. Dette kan være i form af tyggegummi, mundskyllevæske, tandpasta med ekstra fluor eller fluorlak.

 • Brug af sukkerfrit tyggegummi m.m.

  Spytproduktionen kan i nogle tilfælde med fordel stimuleres med sukkerfrit tyggegummi. Det kan afhjælpe mundtørheden, og den øgede mængde spyt beskytter dine tænder og mundslimhinder. Du kan også bruge sukkerfri pastiller, tyggetabletter og sugetabletter til at stimulere spytsekretionen. Citronsaft er ikke hensigtsmæssigt pga. risikoen for syreskader på tænderne. 

 • Tilskud til tandbehandling ved Sjögrens syndrom

  Du kan søge om særligt økonomisk tilskud til tandpleje, hvis det kan dokumenteres, at du har betydelige tandproblemer som følge af Sjögrens syndrom (jvf. Sundhedsloven § 166).

  Sammen med din tandlæge skal du udfylde et særligt ansøgningsskema (hentes på din regions hjemmeside). Husk, at ansøgningen skal godkendes, før tandlægen påbegynder behandlingen.

  Du vil måske blive indkaldt til visitation (forundersøgelse) hos Regionstandplejen, før ansøgningen eventuelt godkendes. Hvis tandlægen behandler dine tænder, før ansøgningen er godkendt, får du ikke dækket udgifterne.

  Find Sundhedsstyrelsens patientinformation

  Kontakt den region, du bor i, hvis du ønsker mere information om tilskud ved Sjögrens syndrom.

 • Netværk for dig med Sjögrens Syndrom

  Der findes et netværk, hvor du kan komme i kontakt andre, der har Sjögrens Syndrom. Netværket afholder forskellige aktiviteter og arrangementer.

  Tag kontakt med Diagnosenetværket for Sjögrens syndrom

Senest opdateret 08.12.2021