Du kan godt blive mor, selvom du har gigt

Har du en inflammatorisk gigtsygdom, og går du med tanker om graviditet og ønsket om at få børn? Så skal du ikke opgive drømmen på forhånd. For gigt er ingen hindring for at blive mor – nøgleordet er planlægning. Læs mere og få gode råd i vores interview med overlæge Hanne Lindegaard.

Flere og flere kvinder med inflammatorisk gigtsygdomme bliver i disse år gravide og får børn. Går du med ønsket om at blive mor, vil din gigtsygdom ikke være en hindring. Det kræver blot grundig rådgivning, regulering af medicinen og ikke mindst en konkret plan, hvis din gigtsygdom bliver forværret.

"Læger mente indtil for få år siden, at det var klogt at holde sig fra at blive gravid, hvis man f.eks. havde leddegigt eller psoriasisgigt. Men sådan er det heldigvis ikke længere! Både inflammatoriske gigtsygdomme og bindevævssygdomme bliver i dag behandlet mere effektivt, og kvindernes hverdag fungerer ofte godt. Vi reumatologer har også fået mere erfaring med at justere medicinen."

Sådan siger Hanne Lindegaard, der er overlæge på Reumatologisk Afdeling på Odense Universitetshospital. Hun har speciale i diagnosticering og behandling af leddegigt og er en erfaren forsker i sygdommen.

Tal om graviditet – også inden det bliver aktuelt

"Mit bedste råd er: Snak med den speciallæge, du går hos. Der findes ingen fast køreplan, og derfor foretager vi et individuelt skøn i hvert eneste tilfælde ud fra kvindens sygdomsaktivitet og symptomer," siger hun.

"Det er et vigtigt emne, og derfor vil vi helst tale med både kvinderne og deres partner, så vi kan lægge en plan sammen med dem, allerede inden de overhovedet planlægger en graviditet. Faktisk er det noget, man bør tale med sin reumatolog om løbende hen over årene også længe inden ønsket om graviditet bliver aktuelt."

Gigtmedicin og graviditet

Men hvad er det for problemer, der skal tages højde for, når man som kvinde med gigt planlægger at blive mor?

"Vigtigst er nok, at det udbredte og i mange tilfælde effektive gigtpræparat methotrexat potentielt kan skade fosteret. Derfor skal medicinen ud af kroppen, før graviditet er tilrådelig. Der er naturligvis en risiko for sygdomsaktivitet, når du stopper med at tage din medicin, men der findes andre gigtmidler, som man kan tage, hvis sygdommen blusser op," siger Hanne Lindegaard.

Det er også vigtigt at blive fulgt af en fødselslæge fra det øjeblik, graviditeten er en realitet. Ny forskning viser nemlig, at kvinder med leddegigt ofte får børn, der har en lavere fødselsvægt, og derfor skal der holdes godt øje med fosterets vækst.

"Vi kender ikke hele årsagen til denne problematik, men den har nok at gøre med morens inflammatoriske sygdom. Risikoen for fostermisdannelser hos gravide med gigt er ikke større end for andre," forklarer Hanne Lindegaard.

To ud af tre kvinder med især leddegigt oplever at få det bedre under graviditeten og sommetider også i den periode, de ammer. Der findes imidlertid også nogle, der får slemme tilbagefald efter fødslen og bliver nødt til at begynde på medicinen igen og måske stoppe amningen. Under alle omstændigheder er det vigtigt at have lagt en plan sammen med sin reumatolog og at reagere med det samme, hvis sygdommen rører på sig.

"Overordnet er mit budskab, at det her ikke er nogen sørgelig historie. Man kan sagtens blive mor, selvom man lever med en kronisk gigtsygdom. Og vi har heldigvis rigtig mange glade mødre med glade børn og ser flere ’reumarollinger’ hver måned," slutter Hanne Lindegaard. 

Gode råd om gigt og graviditet

Gigt, graviditet og medicin

 • Methotrexat skal være ude af din krop, før graviditet er tilrådelig. Det tager ca. tre måneder.
 • Som noget nyt behøver mænd ikke holde pause med methotrexat før graviditetsforsøg.
 • Om nødvendigt kan du i stedet få prednisolon eller ibuprofen. Tal med din reumatolog.
 • Får du biologisk medicin, kan du som regel fortsætte, til du bliver gravid. Tal med din reumatolog.
 • Får du biologisk medicin af typen TNFalfa-hæmmer eller visse typer DMARD som Salazopyrin og Plaquenil, kan du som regel fortsætte under graviditeten.

Før du bliver gravid

 • Tal med din reumatolog om graviditet – også længe inden, det er aktuelt.
 • Læg en plan for medicin før, under og efter din graviditet.
 • Tal det hele godt igennem med især din partner, som måske skal yde en ekstra indsats i forhold til den lille ny.
 • Kontakt sundhedsplejersken eller en ergoterapeut for gode råd om, hvordan I bedst indretter jeres hjem og planlægger hverdagen med et barn.

Når du er gravid

 • Bed om en henvisning til et af de særlige centre for gravide med gigt, hvis du har en alvorlig gigtsygdom.
 • Sørg for at blive fulgt af en fødselslæge, der holder øje med fosterets vækst.
 • Sørg for at spise sundt, sove rigeligt og følge de råd, der gælder for alle gravide.
 • Nyd det, hvis du får det bedre under graviditeten.

Når du har født

 • Glæd dig. Det lykkedes!
 • Reager med det samme, hvis din sygdom blusser op. Kontakt straks din reumatolog, eller følg den plan for medicin, I har lagt.
 • Sørg for at spise sundt og sove så meget som muligt.
 • Vær ikke bange for at bede om aflastning fra dine nærmeste.

Vil du bidrage til forskningen?

Har du leddegigt, og planlægger du at blive gravid? Ønsker du at bidrage til forskningen, kan du deltage i et dansk-amerikansk projekt. Projektet har base på Rigshospitalet, men du kan deltage næsten uanset, hvor du bor i landet.

Projektet undersøger de genetiske forandringer, der dæmper sygdomsaktiviteten under en graviditet. Det er håbet, at ny viden på dette felt med tiden kan føre til nye behandlingsformer.

Læs mere på rapregnancy.org eller ring på tlf. 24 43 04 73.

Publiceret 29.04.2019