Foredrag med Stig Pryds: Sæt smerterne på pause

Har du også lyst til at sætte smerterne på pause? Kom til foredrag i Gigtforeningens kredse og hør fridykker Stig Pryds fortælle om, hvordan han lærte at håndtere sine gigtsmerter. Du får også gode råd til smertemestring og afspænding.

Stig Pryds har psoriasisgigt og vil gerne gøre en forskel for andre med kroniske gigtsmerter. I foredraget kan du høre hans erfaringer med at bruge vejrtrækning til at sætte smerterne på pause.

"Jeg vil gerne være med til at skabe bedre livskvalitet for andre mennesker. Når vi som syge mennesker har været helt nede og kravle, så er det rart at mærke velvære. Du kan gøre nogle helt enkle ting med din vejrtrækning, der sætter smerterne på pause. Det giver velvære – og så er det gratis, " fortæller Stig.

Når livet slår en kolbøtte

"Jeg levede flere år i et smertehelvede, og for at det skal give mening for mig på en eller anden måde, skal jeg ud og hjælpe andre, der er i samme situation," fortæller Stig om de første år med psoriasisgigt.

Da han fik konstateret sygdommen i 2008, slog hans liv en dramatisk kolbøtte. Før havde han et succesfuldt firma, et godt ægteskab og et aktivt liv med venner og sport. Så blev han skilt, førtidspensionist og boede i et hus fyldt med hjælpemidler - og et skab med stærk smertestillende medicin. Når han spurgte eksperterne, hvad han kunne gøre ved sine smerter, fik han at vide, at han måtte lære at leve med dem. Men han fandt en måde at sætte smerterne på pause.

Lær at finde smerternes pauseknap

I foredraget får du Stig Pryds’ bud på, hvor smerternes pauseknap sidder, og hvordan du kan bruge vejrtrækningsøvelser mod smerter. Takket være disse øvelser har han selv været medicinfri i fire år og dyrker i dag fridykning. Netop under vandet har vejrtrækningen gode forhold.

"Prøv at tage hovedet under vand og hold vejret, så får du rigtigt dejligt. Det er svært at forklare, og jeg kan ikke tage folk med i bassinet til foredraget. Men jeg har set, hvor stor forskel, det kan gøre. Og noget af det kan man sagtens opnå over vandet. Vejrtrækningsøvelser giver afspænding nu og her. Du får slappet af og får det vanvittigt rart," forklarer han.

Du kan gøre noget selv

Under foredraget går Stig Pryds i dybden med sine vejrtrækningsøvelser, som du kan bruge og få glæde af resten af dit liv. Øvelserne har flere fordele. De kan udføres hvornår og hvor som helst, og så er de både enkle og billige. Stig Pryds fortæller, at hans øvelser er så lette, at hans mormor på 97 år udfører dem hver dag. Så der er noget at hente for alle aldre.

"Du kan gøre noget selv. Du skal ikke forvente, at manden med den hvide kittel gør det hele for dig. Du skal tænke over, hvad du vil have ud af livet – om du vil have bedre livskvalitet og nyde din alderdom," afslutter han.

Find foredrag nær dig 

3. april - Sønderborg, Sønderborg lokalgruppe (afholdt)

5. april - Grenaa, Randers-Djursland-kreds (afholdt)

22. april - Horsens, Søhøjlandskreds (afholdt)

12. september - Valby, Københavnskreds (afholdt)

2. oktober - Thisted, Thy-Morsø-kreds (afholdt)

17. oktober - Aabenraa, Sønderjyllandskreds

Publiceret 04.01.2018