Dilemmashows sætter fokus på livet med gigt

Det kan være svært både at forklare og forstå, hvordan det er at leve med en kronisk gigtsygdom, der ofte er usynlig. Derfor sætter Gigtforeningen nu fokus på de mange situationer, hvor mennesker med gigt eller deres pårørende kan blive i tvivl om, hvad de skal sige eller gøre. Det gør vi med fire dilemmashows, der afholdes fra 5. maj til 1. juni i forskellige indkøbscentre rundt om i landet. Her vil vores panel med Abdel Aziz Mahmud i spidsen diskutere dilemmaer om livet med gigt.

Dilemmaer om gigt

Panelet består af skuespiller Anne Sofie Espersen, tv-vært Hans Pilgaard og tv- og radiovært Emil Thorup. Ordstyrer og vært er journalist Abdel Aziz Mahmoud. De vil debattere nogle af de dilemmaer, som mennesker med gigt, deres pårørende, kolleger og andre har – f.eks.:

• "Jeg skal til jobsamtale. Skal jeg fortælle, at jeg har gigt?"
  • "Efter sommerferien starter jeg i gymnasiet – og jeg gruer allerede for intro-ugen. Jeg har børnegigt og får medicin, der ikke fungerer godt med alkohol. Overvejer om jeg skal melde mig syg …"
  • "Jeg har haft leddegigt i mange år. Min mand og jeg skal til Paris med et vennepar, og konen pylrer om mig. Det er venligt ment, men det irriterer mig. Hvordan får jeg sagt det til hende?"

Har du et dilemma om livet med gigt? Indsend dit dilemma til panelet

Svært at forstå en usynlig sygdom

For bare få årtier siden var de fleste gigtsygdomme til at få øje på: Krogede fingre, hævede led, deforme fødder … Siden er behandlingen blevet langt mere effektiv, og gigt er i dag ofte usynlig. Men trætheden og de kroniske smerter er ikke forsvundet, og det kan være svært for omverdenen at forstå, hvordan den påvirker dagligdagen.

"Der er brug for mere synlighed og viden om, hvad det vil sige at leve med gigt. Mange ved ikke, at gigt kan ramme i alle aldre, og i hvor høj grad en gigtsygdom kan påvirke ens arbejdsliv, det sociale liv og hele livskvaliteten," siger Mette Bryde Lind, direktør i Gigtforeningen.

"Vi ved, at både mennesker med gigt og deres pårørende står med store og små dilemmaer, og vi håber, at vi med de fire dilemmashows kan skabe opmærksomhed om de mange valg, man må træffe, når man lever med en kronisk og usynlig sygdom som gigt."

Deltag i vores dilemmashows

Lørdag den 5. maj kl. 14.00: Spinderiet i Valby (afholdt)

Fredag den 18. maj kl. 16.00: Kolding Storcenter (afholdt)

Søndag den 27. maj kl. 13.00: Field’s, Amager (afholdt)

Fredag den 1. juni kl. 16.00: Bryggen, Vejle

Har du ikke mulighed for at opleve et dilemmashow, sørger vi for at optage alle spørgsmål og svar, så du kan høre dem som podcasts her på hjemmesiden.

Publiceret 23.03.2018