Min kone har leddegigt – hvad kan jeg gøre?

Sygdommen påvirker min kone meget, så jeg står for alt det praktiske – men det er blevet svært at finde glæden i hverdagen. Hvad gør jeg? Sådan lyder et spørgsmål til Rådgivningen – læs svaret.

Spørgsmål

Min kone har efter lang tids sygdomsforløb fået konstateret leddegigt. Hun er i ressourceforløb, hvor hun bruger sine kræfter i løbet af dagen. Hun har mange smerter, sover dårligt om natten og er meget træt. Jeg gør hvad jeg kan for, at få dagligdagen til, at hænge sammen. Dette både med børnene, indkøb, madlavning og rengøring. Jeg har selv et fuldtidsjob og det er blevet svært at finde glæden ved hverdagen. Hvad kan jeg gøre for, at familien trives bedre?

Svar fra Gigtforeningens ergoterapeut Linette Pehrson

For mange pårørende går hverdagen op i pligter og der er ikke overskud til de aktiviteter, der fylder én op. Det være sig samvær med venner, gå en tur, sport eller andet. Og det er naturligt, at tage over, når vores nærmeste ikke kan.

Du må prøve at finde en balance, så din hustru oplever, at hun også bidrager med noget. Få en snak om, hvordan I har det hver især, og hvad I har brug for. Du kan fortælle, at du har brug for ”mig-tid”, altså tid til at gøre, hvad du har lyst til og ikke, hvad du bliver nødt til. Husk, at når du passer på dig selv, passer du også på den, du passer på.

Få flere gode råd om at være pårørende til et menneske med gigt

Publiceret 05.05.2017