Mig og min gigt: Thomas er gamer med gigt

Thomas Jensen er 27 år og har psoriasisgigt. For otte år siden er han en sporty ung mand, der både løber og spiller badminton med sine venner. Men han må opgive sporten, da han på grund af gigt og smerter får svært ved at gå. I stedet bevæger han sig smidigt som gamer i online computerspil. Her har han også fundet nye venner. Hør ham fortælle sin historie i dette afsnit af podcasten "Mig og min gigt". 

Du lytter til podcasten ved at klikke på afspilleren herunder.

Her kan du lytte til en podcast – for at kunne afspille den, skal du tillade alle cookies
Klik her for at tillade cookies

"Bare jeg ikke får gigt". Tanken slår ned i Thomas for mange år siden. Dengang er sport en stor del af hans fritid. Han løber og spiller badminton, og det var her han er sammen med sine venner. Men en dag på en cykeltur får han pludselig ondt i anklen. Smerterne kan ikke trænes væk, og han får svært ved at gå og stå. Herefter følger flere år med scanninger, hospitalsophold og undersøgelser. Lægerne har svært ved at finde ud af, hvad han har fejler. Også selvom han udover smerterne i anklerne har psoriasis. 

For fire siden får han diagnosen psoriasisgigt - en inflammatorisk, autoimmun gigtsygdom, der giver betændelse i leddene. Psoriasisgigt udvikler sig forskelligt fra person til person, men op mod en tredjedel med psoriasis-hudsygdommen udvikler på et tidspunkt psoriasisgigt. 

Thomas finder nye interesser og venner online. Han er gamer, hvilket betyder at han spiller computerspil mange timer dagligt. Her kan han løbe stærkt og besejre modstanderen, og det betyder meget for ham at være god til noget. Men computerspil handler også om venskaber, og han har mødt flere af sine medspillere uden for computerspillet. 

"Jeg har mødt min bedste ven i et zombiespil. Det har været én jeg kunne snakke om mine problemer, og én jeg kunne betro mig til - også når jeg har haft det dårligt. Jeg har femten venner online, som jeg både spiller med og snakker med. De ved alle sammen godt, at jeg har psoriasisgigt."

Læs mere om psoriasisgigt

Senest opdateret 07.05.2018