Opskriften på hyggelige aftener og et sundere liv
Der bliver snittet, snakket og hakket på livet løs, når Gigtforeningens madklub mødes i Hårlev på Stevns. Her er der nemlig gigtvenlige og antiinflammatoriske retter på menuen. Og deltagerne får ikke bare fyldt maven op med lækker mad – de hygger sig også sammen og går hjem med ny inspiration til sunde kostvaner.
"Jeg er faktisk begyndt at købe boller med chiafrø på det seneste. De smager supergodt og har givet mig rigtig god ro i maven," fortæller Lisbeth Meilstrup de andre ved bordet.
"Spændende! Måske skulle jeg prøve dem i stedet for noget af alt det hvide papbrød, man kan få," lyder det fra sidemakkeren, inden småsnakken forstummer, lyttelapperne bliver slået ud og notesblokkene taget frem.
Dagens oplæg fra diætist Karen Nørby begynder:
"Velkommen tilbage, alle sammen. I ser friske ud! I dag skal vi tale om fedtsyrer, og hvorfor omega-3 dæmper inflammation."
Det er fjerde gang, Gigtforeningens madklub i Hårlev på Stevns er samlet. Her lærer de 14 deltagere og to frivillige tovholdere at lave sund, gigtvenlig og velsmagende mad. Alt sammen under kyndig vejledning af Karen Nørby og Gigtforeningens ergoterapeut.
Ind med grøntsager – ud med smerter
"Lever du med en gigtsygdom, kan sunde madvaner gøre en kæmpe forskel for dit helbred. Nogle råvarer er nemlig antiinflammatoriske. Det betyder, at de dæmper betændelsen i kroppen," forklarer Karen Nørby.
I madklubben er det hende, der står for undervisningen og vælger opskrifterne, som alle består af antiinflammatoriske ingredienser.
"Spiser du for eksempel masser af grønt og får godt med omega-3 fedtsyrer, vil dine led ofte føles mindre smertefulde. Flere af deltagerne fortæller, at de allerede nu mærker en forskel," siger diætisten.
God stemning og gode tips
Køkkenet bugner af højt humør og friske grøntsager, da deltagerne smøger ærmerne op og fordeler sig ved bordene. Ét hold laver fiskefrikadeller. Et andet tager sig af salaterne. Nogle tilbereder suppe, og andre igen giver sig i kast med desserten.
Alt imens måltidet tager form, og en nærmest fortryllende duft breder sig i lokalet, giver ergoterapeut Linette Pehrson tips til, hvordan man med få hjælpemidler og simple tricks kan gøre madlavningen lettere og mindre smertefuld. Til stor begejstring for deltagerne.
Ved et af køkkenbordene er 70-årige Lisbeth Meilstrup ved at skære broccoli. Hun har smerter pga. artrose (slidgigt) i hænder, knæ og skuldre og har været med til alle fire madklubaftener.
"I madklubben lærer jeg en masse spændende retter at kende og får dyrebar viden, som jeg kan tage med hjem i mit eget køkken. Kroppen har allerede fået det bedre, og mit humør har fået et nøk op. Og så er det bare skønt at snakke med andre, der genkender ens udfordringer og kan give nogle gode fiduser videre," smiler hun.
Værsgo!
"Nu er vi faktisk ved at være der. Så jeg siger værsgo!" proklamerer Karen Nørby.
Og knap 45 minutter efter gryderne blev hevet frem, står deltagerne i kø ved buffeten – klar til at sætte tænderne i den gigtvenlige menu.
Roen sænker sig i takt med, at deltagerne finder sig til rette i stolene. Og småsnakken bliver for en kort stund overdøvet af klirrende bestik.
"Mmmm, den her karrysuppe er virkelig god. Er det ingefær, jeg kan smage?" lyder det hen over bordet.
"Ja, det er det nemlig," smiler Karen Nørby. "Og opskriften ligger i jeres mappe."
Deltagerne spiser, griner, taler om løst og fast, og da desserten er spist, og bordet er ryddet, vender de hjemad igen. Med maven fuld af dejlig mad og hovedet fyldt med ny inspiration til et sundere liv.
Jane Jakobsen, 55 år, har psoriasisgigt