De officielle kostråd – gode for dig med gigt

Har du gigt, er det vigtigt, at du spiser sundt og varieret. Du kan bruge de officielle danske kostråd til at få en sund balance i det, du spiser og drikker.

Vi er i Danmark blevet bedre til at spise grøntsager og fuldkorn og drikke færre sukkersødede sodavand. Men vi spiser stadig for lidt fisk, frugt og grønt og fuldkorn og for meget salt, sukker og mættet fedt.

Når du spiser varieret, har du de bedste muligheder for at få de næringsstoffer, du skal bruge for at holde dig sund og rask.

De officielle kostråd kan med fordel følges af hovedparten af mennesker med gigt:

•    Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
•    Spis frugt og mange grønsager
•    Spis mere fisk
•    Vælg fuldkorn
•    Vælg magert kød og kødpålæg
•    Vælg magre mejeriprodukter
•    Spis mindre mættet fedt
•    Spis mad med mindre salt
•    Spis mindre sukker
•    Drik vand

Prøv en ugeplan, der følger kostrådene

Har du lyst til at få inspiration til at få alle kostrådene med i hverdagen, kan du prøve at følge en ugeplan for alle dine måltider.

Find kostplan på altomkost.dk

Læs mere om de officielle kostråd:

  • Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv – sådan gør du

    Spis forskellige grønsager, frugt og fuldkornsprodukter hver dag. Varier mellem forskellige typer fisk, magre mejeriprodukter og magert kød.
    Hold igen med mad og drikke, der indeholder meget fedt og/eller meget sukker.

    Hvis din kost indeholder mere energi, end hvad du bruger på en dag, vil du tage på. Sørg for en god balance mellem hvor meget, du bevæger dig, og hvad og hvor meget du spiser og drikker.

    Gå efter Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket, når du køber ind.

  • Frugt og grønt – hvor meget og hvad?

    Spis 6 om dagen – det svarer til ca. 600 gram grønsager og frugt. Mindst halvdelen skal være grønsager. 100 gram grønsager eller frugt svarer til en stor gulerod eller et æble. Vælg især de grove grønsager som f.eks. løg, ærter, broccoli, blomkål, rodfrugter og bønner.

    Spis grønsager til alle dine hovedmåltider, og spis frugt og grønsager som mellemmåltider. Så når du nemmest op på 600 gram om dagen.

  • Spis mere fisk

    Spis fisk mindst to gange om ugen som hovedret og flere gange om ugen som pålæg.

    I alt skal du gerne have 350 gram fisk om ugen. 200 gram af dem skal helst være af den fede slags som f.eks. laks, ørred, makrel og sild.

    Alle former for fisk tæller med, også fiskefrikadeller, frossen fisk, fisk på dåse som torskerogn, tun og makrel samt skaldyr som rejer og muslinger.

  • Vælg fuldkornsprodukter

    Spis mindst 75 gram fuldkorn om dagen. Fuldkorn finder du i mad, der er lavet af kornprodukter, hvor hele kornet er taget med. 75 gram fuldkorn svarer f.eks. til 2 dl havregryn og en skive fuldkornsrugbrød.

    Det kan være nemmere for dig at gå efter fuldkornsprodukter, hvis ser efter Fuldkornsmærket, når du køber ind. Fuldkornsmærket er din garanti for et højt indhold af kostfibre og fuldkorn i brød, gryn, mel, morgenmadsprodukter, ris og pasta.

    Vælg f.eks. rugbrød eller andet fuldkornsbrød til madpakken.

  • Vælg kød med lav fedt procent

    Vælg kød og kødprodukter med maksimalt 10 procent fedt. Spis højst 500 gram tilberedt kød om ugen fra okse, kalv, lam eller svin. Det svarer til to til tre middage om ugen og lidt kødpålæg. Vælg fjerkræ, fisk, æg, grønsager eller bælgfrugter de øvrige dage og som pålæg.

    Nøglehulsmærket kan gøre det nemmere at vælge de magre kødvarianter.

  • Fedt er ikke bare et fedt – vælg umættet fedt

    Vælg planteolier, f.eks. rapsolie og olivenolie, flydende margarine og blød margarine i stedet for smør, smørblandinger og hård margarine.

    Skrab brødet eller undlad helt at bruge fedtstof. Steg kød og grønsager i olie frem for smør, og smid stegefedtet væk.

    Du kan f.eks. gå efter Nøglehulsmærket, når du køber ind. Det viser vej til de fedtstoffer, der indeholder mindre mættet fedt.

    En tommelfingerregel er, at jo blødere margarinen og smørret er ved køleskabstemperatur, jo mere umættet fedt indeholder det.

  • Begræns brugen af salt, også det skjulte

    Køb madvarer med mindre salt. Skær ned på brugen af salt i din madlavning og på din mad.  Smag på maden, før du salter. Både når du laver mad og ved bordet.

    Fastfood og andre færdigretter indeholder ofte meget salt. Du kan nemt skære dit saltforbrug ned ved at lave maden selv og gå efter Nøglehulsmærket, når du køber ind.

  • Spis mindre sukker

    Skær ned på de søde sager og drikke både i hverdagen og på fridage. Drik maksimalt en halv liter sodavand, saft eller energidrik om ugen og server vand eller fedtfattig mælk til måltiderne.

    Køb ikke slik, kager og sodavand til lager. Når du har søde sager inden for rækkevidde, fristes du måske til at spise for meget af dem.

  • Sluk tørsten med vand, og sørg for at få nok væske

    Vand dækker dit væskebehov uden at bidrage med unødvendige kalorier. Drik vand i stedet for f.eks. sodavand, alkohol, juice og saftevand til maden, når du er tørstig mellem måltiderne, og når du dyrker motion.

    Når det ikke er så varmt, eller du sveder ekstra pga. feber, træning eller andet, er det som regel tilstrækkeligt at drikke én til halvanden liter væske i døgnet. Vælg gerne vand fra hanen. Vand fra hanen i Danmark er rent.

    Kaffe og te tæller med i dit væskeregnskab.

    Læs også om kost og vægt

    Få flere gode råd om kost og gigt

    Find sunde og lækre madopskrifter

Senest opdateret 25.01.2017