Når gigt skyldes en infektion

Har du hævede led, og har du haft en infektion – såsom salmonella eller klamydia – for nylig? Så kan det være tegn på reaktiv gigt.

Reaktiv artritis eller reaktiv gigt er en tilstand, hvor inflammationen i leddene opstår som en reaktion på en infektion et andet sted i kroppen.

Det er ofte en forbigående tilstand, men i sjældne tilfælde kan den udvikle sig til at blive kronisk. Infektionen, der udløser reaktiv gigt, kan være forårsaget af tarmbakterier som salmonella og yersinia eller en kønssygdom som klamydia.

Typisk opstår symptomerne på reaktiv gigt én til fire uger efter den underliggende infektion, hvor det mest almindelige er ledsmerter, især i knæ, hofter og ankler.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at symptomerne ikke altid er relateret til en kendt infektion, og nogle gange kan de være milde og lette at overse.

Sjældent behandlingskrævende

Behandlingen af reaktiv gigt sigter mod at lindre symptomerne, og de fleste tilfælde kræver kun håndkøbsmedicin. Dog kan en mindre procentdel af patienterne udvikle en kronisk tilstand, der kræver mere intensiv behandling.

Personer med vævstypen HLA-B27 har en øget risiko for at udvikle reaktiv gigt, da 60 til 80 procent af dem med diagnosen har denne vævstype. Dog er det vigtigt at bemærke, at selv om en person har HLA-B27, vil de fleste ikke udvikle sygdommen, men dem, der gør, kan have mere alvorlige og længerevarende symptomer.

Publiceret 01.03.2024