Fortæl om bivirkninger ved din medicin

Hvis du oplever bivirkninger ved din medicin, er det vigtigt, at du giver Lægemiddelstyrelsen besked. Uanset om bivirkningerne er kendte eller ej, alvorlige eller ej. Du kan gøre det online, eller du kan få hjælp af din læge.

Det er Lægemiddelstyrelsen, der samler og håndterer de indberettede bivirkninger. Informationerne bruges til løbende at vurdere sikkerheden af den medicin, som er på markedet.

Hvornår skal jeg indberette en bivirkning?

Det skal du altid gøre. Den samme medicin kan opleves forskelligt fra krop til krop. Derfor er det vigtigt, at du eller din læge indberetter de symptomer, du oplever i forbindelse med behandling – uanset om de i forvejen er beskrevet i indlægssedlen som bivirkninger eller ej.

Er der gået en dag, en uge eller endda en måned, siden du havde bivirkningen, gør det ikke noget. Du kan altid indberette en bivirkning, selvom du ikke lige får gjort det med det samme.

Sådan gør du

Du kan selv indberette bivirkninger ved at udfylde en blanket på Lægemiddelstyrelsens hjemmeside. Her kan du også se en film, der detaljeret beskriver, hvordan du gør.

Er du stadig usikker på, hvordan du gør? Så kan du spørge din læge eller hospitalets personale om hjælp.

Får du biologisk eller målrettet syntetisk medicin (bDMARD og tsDMARD)?

Ved biologisk medicin (f.eks. TNF-, IL-6-hæmmere) og måltrettet syntetisk medicin (f.eks. JAK-hæmmere), som ikke har været på markedet så længe, er der særligt brug for indrapporteringer. Det gælder også de efterligninger (de biosimilære lægemidler), der bliver frigivet, efterhånden som patenterne på de oprindelige biologiske lægemidler udløber.

Publiceret 25.01.2022