Myositis – polymyositis og dermatomyositis

Polymyositis og dermatomyositis er sjældne gigtsygdomme, der blandt andet viser sig ved nedsat muskelkraft i overarme, lår og nakke. Læs om årsager, symptomer og behandling.

Polymyositis (PM) er en betændelsestilstand, der rammer muskulaturen generelt og ofte især giver symptomerne muskelsvækkelse i hofte- og skulderregioner. Ved dermatomyositis (DM) er muskelbetændelsen kombineret med hududslæt.

Har du for nylig fået diagnosen polymyositis eller dermatomyositis? Få viden og værktøjer i vores univers 'Ny med gigt'

Muskelbetændelse (myositis) kan optræde som et symptom ved forskellige bindevævssygdomme, herunder lupus/SLE og MCTD, eller ved kræftlidelser (sekundær DM). PM og DM optræder desuden i en primær form uden tegn på andre sygdomme (primær PM eller DM).

Polymyositis og Dermatomyositis er sjældne sygdomme. Man kender ikke den nøjagtige forekomst men regner med, at 25-50 mennesker i Danmark hvert år rammes af sygdommene – de fleste er kvinder.

  • Hvorfor får man polymyositis og dermatomyositis?

    Man kender ikke årsagen til polymyositis og dermatomyositis, men formentlig er det immunsystemet som overreagerer.

    Nogle forskere mener, at processen sættes i gang af bakterier eller virus – andre at den er en reaktion på bestemte typer medicin. Tilstanden kan også opstå i forbindelse med en kræftsygdom.

  • Symptomer på polymyositis og dermatomyositis

    Nedsat kraft i overarme, lår og nakke er karakteristiske symptomer. Det kan således være vanskeligt at rejse sig fra siddende stilling. Også udtalt træthed er et hyppigt symptom.

    Nogle oplever muskelsmerter kan optræde, men de er sjældent særligt udtalte. Der kan være ledsmerter og ledhævelse, feber, synkebesvær og kortåndethed. Ved dermatomyositis ses hududslæt især i ansigtet og på fingrene.

  • Sådan undersøger lægen for polymyositis og dermatomyositis

    Diagnosen stilles på baggrund af symptomerne nævnt ovenfor. Lægen vil blandt andet undersøge din muskelfunktion, din hud og dine led.

    Desuden bidrager:

    • Blodprøver (herunder muskelenzymer, f.eks. creatinkinase).
    • En vævsprøve fra en muskel (muskelbiopsi).
    • En undersøgelse af den elektriske aktivitet i muskulaturen (EMG).
  • Behandling af polymyositis og dermatomyositis

    Medicinsk behandling af polymyositis og dermatomyositis kan omfatte binyrebarkhormon og langsomtvirkende betændelsesdæmpende lægemidler, herunder Methotrexat, Azathioprin og Ciclosporin.

    Nogle mennesker med polymyositis og dermatomyositis oplever svær muskelsvækkelse i flere måneder, selvom de er i behandling, men langt de fleste har god effekt af medicinen og kommer sig helt.

    Alternativ behandling og polymyositis – dermatomyositis

    Gigtforeningen bliver kontaktet af mange mennesker med gigt, der gerne vil vide, om nogle bestemte alternative behandlingsformer mon kan hjælpe dem.

    Få viden og råd om alternativ behandling

  • Det kan du selv gøre – gode råd om polymyositis og dermatomyositis

    Når behandlingen begynder at virke, er det vigtigt, at du sørger for at dyrke motion – helst så du træner både din udholdenhed/kondition og din muskelstyrke. Også udspændingsøvelser er nyttige. En fysioterapeut kan hjælpe dig med at udarbejde et træningsprogram, som passer til netop dig.

    Som for alle andre er gode kostvaner også vigtige.

    Få viden og gode råd om mad og gigt

  • Netværk for dig med polymyositis og dermatomyositis

    Der findes et netværk, hvor du kan komme i kontakt med og/eller mødes med andre, der har polymyositis og dermatomyositis. Netværket afholder forskellige aktiviteter og arrangementer. Netværket hedder Diagnosenetværk for Myositis.

    Læs mere om Diagnosenetværket Myositis

Senest opdateret 20.03.2024